Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Білоруський опозиціонер бачить "білорусизацію української ситуації"

Середа, 30 березня 2011, 14:25

Екс-кандидат на посаду президента Білорусі, донедавна політичний в’язень Олесь Михалевич, вважає, що Україна стає подібною до Білорусі.

Про це він заявив Радіо "Свобода", говорячи про порушення кримінальних справ у відношенні колишніх чиновників українського уряду.

Михалевич отримав політичний притулок у Чехії і вже бачився з екс-міністром економіки України Богданом Данилишиним, який отримав притулок у Чехії ще раніше

"Ми вже бачились з паном Богданом, ще зустрінемось нормально, щоб поговорити, бо ми були тільки на одній публічній імпрезі. Ще хочемо зустрітися, поговорити, бо маємо спільний статус – статус утікачів у Чеській Республіці. Думаю, що маємо багато спільного", - сказав білоруський опозиціонер.

Михалевич сказав, що можна говорити з Данилишиним і про спільні проекти: "Будемо спільно працювати з українцями".

"Скажу так: коли я приїхав до Києва (де отримав чеську візу), я вже від українського кордону відчув себе у вільній країні", - сказав він.

"Але пізніше прочитав в українських газетах, що і екс-міністр внутрішніх справ Луценко є в тюрмі, що інші політики також там. Це мені дуже не подобається. Україна стає дуже подібною до Білорусі в цьому сенсі. Є така білорусизація української ситуації, й це мені дуже не подобається", - сказав екс-кандидат у президенти Білорусі.

"Бо для мене Україна була країною, де все було нормально з правами людини, зі свободою слова. Ці цінності є для мене дуже важливими", - наголосив він.

Михалевич розповів, що після того, як він два місяці був у слідчому ізоляторі Комітету державної безпеки Білорусі, він зробив заяву, що проти нього та інших людей у цьому слідчому ізоляторі застосовували тортури.

"Через два тижні після того Комітет державної безпеки не знав, що зі мною робити, бо ця справа стала дуже резонансною в цілому світі, а також у Білорусі. Після цього вони ухвалили рішення, - я про це дізнався від своїх контактів в адміністрації, що було ухвалене рішення - змусити мене сказати, що цих тортур не було, що я це все придумав, і що є вже рішення, що я можу повернутися до слідчого ізолятора", - розповів він.

"Тому я вирішив виїхати з Білорусі. Я виїхав у Росію, з Росії приїхав до Києва, а вже в Києві отримав чеську візу і літаком із Борисполя прилетів до Чехії", - зазначив Михалевич.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування