Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Януковича торгуються про прохідний бар'єр в Раду

Четвер, 31 березня 2011, 10:28

Організації зі спостереження за виборами залишилися незадоволені положеннями нового закону про вибори народних депутатів, узгодженими з президентом.

У розпорядженні газети "Комерсант-Україна" опинилася таблиця норм закону про вибори, яка була складена Мін'юстом і адміністрацією президента за підсумками діяльності робочої групи, що займається підготовкою цього закону.

Як повідомляє видання, в таблицю включені 16 положень майбутнього закону, пропозиції експертів і вердикт президента про те, який з варіантів пропозицій слід врахувати. Ще 3 пункти вказані з позначкою "дискусія триває".

Однак міністр юстиції Олександр Лавринович визнав, що в дійсності неузгоджених норм більше.

"У нас є ще одна таблиця з 13 положень, які поки не узгоджені з президентом", - повідомив він. У числі невирішених питань - можливість самовисування кандидатів на мажоритарних округах і величина прохідного бар'єру.

"На робочій групі ми обговорювали бар'єр, але дискусія вийшла не дуже інтенсивна. Всі погодилися, що повинно бути від 3 до 5%, тому що якщо бар'єр менше 3%, то він не виконує свою функцію, а якщо вище 5% - стає дискримінаційним", - зазначив міністр.

"Ми запропонували президентові варіанти 3% і 4%", - розповів Лавринович.

У свою чергу глава Комітету виборців України Олександр Черненко заявив: "Те, що ми отримали, складно назвати концепцією закону, оскільки в таблиці визначені далеко не всі спірні моменти".

За його словами, консорціум громадських організацій зі спостереження за виборами, до складу якого увійшли Комітет виборців України, "Опора", Лабораторія законодавчих ініціатив та Український незалежний центр політичних досліджень, направив свій пакет пропозицій.

Коментуючи це міністр юстиції заявив: "Ті пропозиції, які не змінюють погоджену з президентом концепцію, цілком можуть бути враховані в роботі над законопроектом".
 
У той же час видання зазначає, що частина пропозицій консорціуму гарантовано будуть відхилені - зокрема, про участь у виборах блоків політичних партій.

"Блоки - штучні політичні утворення, і можливість їхньої участі не буде навіть обговорюватись. Це - позиція президента", - пояснив Лавринович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування