Юристи Кучми вибрали стратегію: "плівки Мельниченка" - не доказ

Понеділок, 11 квітня 2011, 08:33

Головна стратегія юристів, які захищають Леоніда Кучму, полягатиме в тому, що "плівки Мельниченка" не автентичні, і їх не можна приймати за речовий доказ.

Про це розповів в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" американський адвокат Алан Дершовіц, який консультує екс-президента України.

"Не я писав вашу Конституцію, у якій говориться, що не можна використовувати докази, отримані незаконним шляхом. Хоча це - не головний наш аргумент. Наш головний аргумент полягає в тому, що записи не автентичні", - заявив він.

"І одна з причин їхньої неавтентичності – це спосіб, яким вони були зроблені. Вони були зроблені людиною (Миколою Мельниченком), яка потім намагалася їх продати, і він вирішував, що залишити, а що – стерти. Очевидно, що він дуже легко міг змінювати записи таким чином, щоб на них залишилося те, що було вигідно йому", - сказав Дершовіц.

Він зазначив, що "у цифровому вигляді можна створити все що завгодно" і ще немає технології, щоб визначити, чи змінювали щось у цифровому записі чи ні, особливо коли немає оригінальних карт пам’яті й звукозаписного пристрою.

"І є абсолютно чіткий міжнародний консенсус - неможливо визначити, наскільки автентичний той запис, про який ідеться ("плівки Мельниченка"). І ми зможемо це довести, без сумніву", - заявив Дершовіц.

За його словами, у захисту Кучми "є цілий збірник матеріалів, де викладені наші сумніви й докази того, що в цьому випадку неможливо зробити достовірні висновки про дійсність запису".

"Там також міститься висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. А висновки інституту наступні: не можна точно встановити, що записи автентичні. Цей інститут - шановна установа. Дуже багато українських громадян опинилися у в'язниці на підставі висновків, зроблених його експертами. Проте нинішній прокурор просто відмів звіт цього інституту", - зазначив адвокат.

На зауваження, що слідство посилається на експертизи, які говорять про високий відсоток імовірності того, що "плівки Мельниченка" справжні, Дершовіц заявив: "Коли складається ситуація, за якої експерти не згодні один із одним, мабуть, має бути якийсь сумнів".

"До того ж і 90% (справжності) недостатньо", - заявив адвокат, наглоосивши, що не вірить, "що може бути впевненість в автентичності записів на 90% або навіть близько до цього".

Дершовіц підтвердив, що захист Кучми наполягатиме на проведенні слідчих дій, але не став "розкривати таємниць", а лише зазначив:

"Наші експерти, а це люди всесвітньо відомі, повинні отримати доступ до доказів - карт пам'яті, чипів, записним пристроям, з якими працювали слідчі. Якщо цього не відбудеться, це означатиме, що терези правосуддя схилилися в один бік", - заявив адвокат.

"Закон вимагає, щоб до ключових доказів був рівний допуск. Немає такого поняття, як "докази обвинувачення". Є тільки докази. І в нас стільки ж прав досліджувати їх, як і у сторони обвинувачення", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News