Литвин вже бачить, які нерівні умови можуть бути під час виборів

Середа, 20 квітня 2011, 20:16

Спікер Володимир Литвин вважає недоцільним запровадження прохідного бар’єру для партій за умови введення змішаної виборчої системи.

Про це він заявив у середу під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Торбйорном Ягландом, повідомляє його прес-служба.

Литвин повідомив, що нині триває подальша робота над Виборчим кодексом, проект якого був позитивно оцінений Венеціанською комісією.

Ряд положень цього документа, сказав він, потребують пошуку компромісу, зокрема, у частині визначення виборчої системи, процедури формування виборчих комісій та встановлення результатів виборів.

Основну увагу нині, на думку керівника парламенту, має бути приділено питанню визначення прохідного бар’єру для партій.

"Потрібно прийняти рішення, яке б дозволило сформувати парламент і забезпечити політичне структурування суспільства демократичним шляхом", - сказав він.

За словами Литвина, у разі, якщо парламент ухвалить рішення про проведення виборів на основі змішаної системи, то прохідний бар’єр для партій втрачає сенс.

Керівник парламенту пояснив, що збереження прохідного бар’єру за таких умов створить нерівні умови для кандидатів від партій і кандидатів, які обиратимуться у мажоритарних округах.

Він навів приклад, що для обрання депутата в мажоритарному окрузі потрібно заручитися підтримкою 60-70 тисяч виборців, а для подолання 3% бар’єру представникам політичних партій недостатньо буде навіть 600 тисяч голосів, і як наслідок, партія не буде представлена у парламенті.

"Тут є широке поле для дискусій. Для мене є очевидним: потрібно прийняти правила гри хоча би за рік до виборчої кампанії за умови, що вони не змінюватимуться під час виборів", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування