Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богословська хоче знати, чому Росія закрила справу Тимошенко

Середа, 20 квітня 2011, 22:50

Україна має намір просити Росію надати інформацію про закриття її Генеральною прокуратурою кримінальної справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це повідомила глава Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування обставин укладання в 2009 році газових угод з Росією, депутат від Партії регіонів Інна Богословська, передають "Українські новини".

"Ми звернулися до нашого МЗС з проханням посприяти в рамках договору про правову допомогу в отриманні нами документів про обставини списання або неспісанія боргів "Єдиних енергетичних систем України" перед Міноборони (Росії) та про обставини закриття кримінальної справи стосовно Тимошенко", - сказала депутат.

Богословська зазначила, що Генпрокуратура України надала комісії інформацію, що підтверджує, що кримінальну справу проти Тимошенко за підозрою її в дачі хабара було припинено у зв'язку із закінченням строків давності.

"Коли ми підняли Кримінальний кодекс Російської Федерації... ми виявили, що термін давності притягнення за цією статтею - 10 років. Таким чином, щодо Тимошенко кримінальну справу було припинено на півтора роки раніше, ніж прокуратура мала право її припинити після закінчення терміну давності", - зазначила парламентарій.

Комісія Ради закликала російську сторону надати їй постанову про закриття справи для вивчення обставин, за яких вона була закрита, а також заява Тимошенко про те, що вона визнає свою провину і просить закрити справу.

За словами Богословської, така заява є обов'язковою для закриття справи у зв'язку із закінченням терміну давності.

"Якщо людина написала таку заяву в прокуратуру і після цього з посади прем'єр-міністра підписала газові угоди за ціною, яка більше, ніж будь-яка ринкова ціна в Європі, то тут очевидний зв'язок, який повинні встановлювати правоохоронні органи", - підкреслила Богословська.

Члени слідчої комісії не виключили, що можливе списання боргів ЄЕСУ перед Міноборони Росії у розмірі 300 мільйонів доларів, а також закриття справи проти Тимошенко можуть бути пов'язані з підписанням у січні 2009 року газових угод між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Як відомо, до приходу в політику Тимошенко займалася бізнесом, зокрема поставками газу з Росії в Україну через компанію ЄЕСУ.

19 січня 2009 "Нафтогаз" і "Газпром" підписали газові контракти на 2009-2019 роки.

11 квітня перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін повідомив, що проти Тимошенко порушено ще одну кримінальну справу - за фактом перевищення нею службових повноважень при укладанні газових контрактів в 2009 році.

За словами Кузьміна, збиток, заподіяний державі діями екс-прем'єра, оцінено експертною групою в більш ніж 1,5 мільярд гривень.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування