У Мінфіні збираються накопичувати борги, хоч це загрожує дефолтом

Четвер, 21 квітня 2011, 12:38

Понад 5 мільярдів доларів запозичить Україна у цьому році, не враховуючи кредиту Міжнародного валютного фонду.

Про це сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, передає Радіо "Свобода".

Він також навів розрахунки: з наступного року стрімко збільшуються обсяги коштів, необхідних для обслуговування державного боргу.

У 2012 році Україна повинна буде повернути кредиторам понад 5 мільярдів доларів, а в 2013-му – більше 8 мільярдів.

Це для України ризикована ситуація, адже обсяг її боргу є близьким до 40% внутрішнього валового продукту, а аналіз світової економічної практики за останні 100 років свідчить, що у цій ситуації існує 50%-ва імовірність оголошення суверенного дефолту, зазначив Устенко.

"Ситуація в Україні серйозна, складна, але вона не є унікальною. Є багато "якщо" для розвитку української економіки. І основне – це питання, пов’язані з тим, як далеко може піти владна команда у проведенні реформ, наскільки глибокими будуть ці реформи і наскільки швидкими", - сказав він.

Водночас, директор департаменту управління державним боргом Міністерства фінансів України Сергій Макацарія повідомив, що уряд не має планів щодо зміни своєї боргової політики.

Він запевнив, що Кабінет міністрів має необхідні важелі для контролю ситуації.

"Цього року до державного бюджету жодної копійки від Міжнародного валютного фонду не надійде. Все, що буде, якщо буде, піде у резерви Національного банку. Я би не сказав, що це проїдання. Весь світ живе у борг", - зазначив Макацарія.

"Ми не допустимо дефолту. У нас постійні залишки на валютних рахунках уряду. 20-25 мільярдів щодня, у нас є", - сказав урядовець.

Зі свого боку, директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що цього року Україна впорається з ситуацією, однак якщо темпи нарощування боргу не знизяться, то дефолт може стати невідворотним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News