Янукович: Надані Україні гарантії дозволять збудувати "укриття" за 4 роки

Вівторок, 26 квітня 2011, 09:11

Надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором Чорнобильської АЕС до 2015 року.

Упевненість у цьому висловив президент Віктор Янукович у своєму зверненні до Дня Чорнобильської трагедії.

Він зазначив, що "жодна, навіть найбільш потужна, держава не здатна самостійно подолати катастрофу такого масштабу, і Україна – не виняток".

"Нам треба зводити нове укриття над зруйнованим реактором, будувати сховище для відпрацьованого ядерного палива, проводити дезактивацію забруднених територій. Тільки виконавши ці та інші заходи, ЧАЕС стане екологічно безпечною системою", - заявив Янукович.

"Чорнобиль став викликом планетарного масштабу. І гідну відповідь на цей виклик може дати лише об'єднана світова спільнота. На жаль, Україна довгий час залишалася практично сам на сам із Чорнобильською бідою. На щастя, сьогодні ми не самі", - констатував він.

Президент зазначив, що за наслідком міжнародної донорської конференції, проведено в Києві у квітні, "сформовано Чорнобильський фонд розміром близько 550 мільйонів євро".

"Окрім того, ми маємо домовленості з партнерами про додаткове фінансування усіх запланованих заходів. Надані Україні гарантії дозволяють збудувати безпечне укриття над четвертим реактором до 2015 року", - заявив Янукович.

Він зазначив, що "до 26 квітня 1986 року світ мав ілюзію власної безпеки, після цієї дати ніхто і ніде не може бути впевненим у безпечному завтрашньому дні – і події на японській АЕС "Фукусіма-1" лише підтвердили цю гірку правду життя".

"Сьогодні усі ми вшановуємо пам'ять тих, хто поклав життя у боротьбі з радіацією. Згадаємо пожежників, міліціонерів, військових, авіаторів, енергетиків... Ці герої за покликом серця у перші дні прибули до Чорнобиля і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора", - зазначив президент.

"Також ми вшановуємо героїв-ліквідаторів, які, на щастя, перебувають з нами. Мені боляче від того, що держава не може гідно віддячити вам за вашу звитягу. Але, повірте, ми робимо все можливе, аби полегшити і покращити ваше життя", - додав він.

Янукович звернувся до учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи: "Ви врятували Україну і світ від страшної біди. Схиляю голову перед вашою мужністю, почуттям обов'язку та відданістю Україні. Зичу доброго здоров'я, родинного затишку та благополуччя".

Як відомо, 26 квітня у Чорнобилі відбудуться меморіальні заходи, приурочені до 25-х роковин аварії на ЧАЕС. У них візьмуть участь президент України Віктор Янукович, президент Росії Дмитро Медведєв та предстоятель Російської православної церкви Кирило.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування