Путін назвав Чорнобиль "уроком". У Європі згодні

Вівторок, 26 квітня 2011, 12:24

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін вважає, що Чорнобильська катастрофа стала уроком для всього людства.

Про це він заявив у телеграмі до членів Загальноросійського союзу громадських об'єднань "Союз "Чорнобиль" Росії" у зв'язку з 25-річчям аварії на Чорнобильської АЕС, повідомляє прес-служба уряду РФ.

"25 років тому, 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській АЕС сталася одна з найбільш важких і драматичних за своїми наслідками техногенних аварій", - зазначив Путін.

"Чорнобиль став уроком для всього людства, змусив серйозно переглянути вимоги до надійності й безпеки ядерної енергетики", - вважає він.

Прем’єр Росії наголосив: "Ми зобов'язані завжди пам’ятати тих людей, які чесно й мужньо виконали свій обов’язок: пожежників, які боролися з вогнем на станції, військовослужбовців, будівельників, які брали участь у ліквідації наслідків катастрофи".

Зі свого боку, голова Європейського парламенту Єжи Бузек закликав пам'ятати про наслідки катастрофи на АЕС у Чорнобилі.

"Сьогодні ми відзначаємо 25-ту річницю найстрашнішої ядерної катастрофи в історії людства", - цитує "Інтерфакс" комюніке Бузека.

"Наш обов’язок – пам’ятати про тих, хто загинув або підірвав здоров’я в результаті цієї аварії. Нам потрібно пам’ятати про людей, які боролися проти пожежі й радіації в ту жахливу ніч, а також про всіх, хто був змушений покинути свої будинки через катастрофу", - заявив голова Європарламенту.

Він наголосив, що події в Чорнобилі повинні послужити уроком для людства в плані запобігання катастроф на АЕС і керування електростанціями, а також забезпечення повного доступу до інформації про АЕС, коли на них відбуваються аварії.

Між тим, керівництво Японії, ситуацію в якій останнім часом порівнюють із Чорнобилем, стверджує, що між аваріями на АЕС у Чорнобилі й у Фукусімі є суттєві відмінності.

"Ясно, що природа цих двох аварій різна", - заявив генеральний секретар Кабінету міністрів країни Юкіо Едано.

За його словами, при аварії на атомній електростанції в японській префектурі Фукусіма викиди радіації були в 10 разів менші, ніж у Чорнобилі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування