Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Сирії на боротьбу з протестами вводять війська

Вівторок, 26 квітня 2011, 15:22

В Ємені опозиція підтримала запропонований сусідніми країнами план передачі влади в країні.

Згідно з цим планом, розробленим Радою співпраці країн Перської затоки, президент Ємену Алі Абдалла Салех має залишити свою посаду протягом місяця.

Після цього буде сформовано уряд національної єдності. Салех отримає гарантії безпеки, передає Радіо Свобода.

У понеділок у Ємені тривали багатотисячні акції з вимогою відставки чинного президента. У зіткненнях з поліцією загинули троє людей. Загальна кількість жертв заворушень, що розпочалися в січні, становить 130 осіб.

Khaled Abdullah / Reuters 

У Сирії армія почала масштабну операцію у місті Дераа, яке є оплотом антиурядових акцій протесту. Місто штурмують тисячі солдатів, а також танки.

 
 

Повідомляється про бої в центрі міста, за їхніми даними на вулицях лежать тіла загиблих. За даними активістів, щонайменше 20 осіб загинули.

Також урядові сили увійшли у інше місто Дума, яке знаходиться у передмісті сирійської столиці – Дамаску. Там повідомляють про загибель двох осіб.

Al Jazeera повідомляє, що війська затримали щонайменше 500 активістів по всій країні.

Між тим влада заявляє, що ввела війська у місто Дераа, яке знаходиться на кордоні з Йорданією, на прохання мешканців.

Також повідомляється про повне відключення ліній зв'язку, інтернету та мобільного зв'язку.

Загалом, за даними сирійської правозахисної групи, за час акцій протесту вже загинули близько 400 осіб.

Водночас держдепартамент США попросив співробітників посольства в Сирії та членів їхніх родин покинути країну через побоювання ескалації насильства у цій країні під час придушення антиурядових протестів. 

У Бахрейні також тривають акції протесту. Між тим влада Бахрейну вимагає висилки другого секретаря посольства Ірану, за підозрою у зв'язках із шпигунською мережею Кувейту. У свою чергу Іран відкидає такі звинувачення та погрожує симетричною відповіддю.

Як відомо, Іран виступив проти того, що під час масовий акцій протесту влада Бахрейну запросила війська Саудівської Аравії. Через кілька днів акції протесту були розігнані, в тому числі за допомогою техніки.

Як відомо, у Бахрейні шиїти вимагали рівних прав із сунітами. Їхні вимоги підтримав Іран, де переважно мешкає шиїтське населення. Також Іран розкритикував участь сунітської Саудівської Аравії у розігнанні демонстрантів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: