У Януковича хочуть розширити права адвокатів

Середа, 27 квітня 2011, 10:31

В адміністрації президента пропонують посилити роль суду в кримінальному процесі та розширити права захисту.

Про це йде мова в проекті нового Кримінально-процесуального кодексу, який підготовлений на Банковій, повідомляє "Комерсант-Україна".

Як повідомляє видання, "це попередній проект, з яким поки, крім чиновників адміністрації, ознайомлені лише керівники правоохоронних органів і члени парламентського комітету з питань правосуддя".

У документі, який є у розпорядженні газети, зазначено, що текст КПК буде уточнюватися після отримання зауважень і пропозицій правоохоронних і судових органів.

Глава підкомітету Верховної Ради з питань кримінально-процесуального законодавства Святослав Олійник заявив: "У новій моделі суд буде тим майданчиком, де прокурор зрівнюється у правах з захисником, вони обидва мають право подавати докази та ініціювати проведення слідчих дій".

За рахунок цього буде дотримуватися принцип змагальності та рівного доступу до матеріалів справи прокурора і адвоката, дотримання якого є чи не найбільш важливим новаторством нового КПК, йдеться у публікації.

Крім того, згідно з новим проектом кодексу, звужується коло відомств, які мають право проводити досудове розслідування. До них будуть віднесені слідчі підрозділи МВС, СБУ та податкової міліції Державної податкової служби.

Як відомо, на сьогоднішній день слідча функція знаходиться також у органів прокуратури.

Разом з тим, як пише видання, в перехідних положеннях кодексу зазначено, що низка злочинів, а саме - вчинені співробітниками СБУ, органів прокуратури, МВС і посадовими особами, "які посідають особливо відповідальне становище", залишиться в підпорядкуванні слідчих органів прокуратури ще три роки після набранням новим КПК чинності.

"При цьому змінюється роль прокурора у кримінальному процесі, який тепер фактично стає керівником слідства і буде відповідати за весь процес: від початку розслідування до винесення вироку в суді", - йдеться у публікації.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування