Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати зможуть проходити в Раду шляхом самовисування

Четвер, 12 травня 2011, 20:02

У підготовленому проекті закону "Про вибори народних депутатів" передбачено право на самовисування кандидатів у депутати в одномандатних мажоритарних округах.

Про це повідомила представник президента в Конституційному суді Олена Лукаш, передає "Інтерфакс-Україна".

"Хочу підкреслити, що право самовисування виборців кандидатами у депутати було однозначною позицією президента, який найбільше зацікавлений у повній реалізації виборцями гарантованого їм конституційного права брати участь в управлінні державними справами і бути обраними до органів влади", - заявила вона.

Радник президента також повідомила, що законопроект передбачає змішану систему виборів - пропорційно-мажоритарну, при якій кандидати в депутати висуваються в загальнодержавному окрузі за пропорційною системою від партій, і в одномандатних округах - через партії або шляхом самовисування.
 
Лукаш підкреслила, що право участі у виборах незалежних кандидатів, так званих самовисуванців, є невід'ємною частиною міжнародного виборчого законодавства, зокрема, Кодексу належної практики у виборчих справах, схваленого Венеціанською комісією в жовтні 2002 року.

На відміну від чинного закону, законопроект передбачає повернення до змішаної пропорційно-мажоритарної системи (зараз пропорційна система), заборону на участь у виборах блокам політичних партій, підвищення прохідного бар'єру з 3% до 5%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування