Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ дасть Україні гроші тільки коли побачить обіцяне

Понеділок, 16 травня 2011, 14:07

МВФ очікує від України затвердження пенсійної реформи і вирішення проблеми занижених тарифів на газ для населення, щоб ухвалити рішення щодо виділення третього траншу з програми stand by.

Про це повідомив голова представництва Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр (Max Alier) на відкритті 7-го Українського інвестиційного саміту Adam Smith Conferences у Лондоні в понеділок.

"У липні й грудні минулого року видали два транші. Зараз ведемо переговори про третій транш, але спочатку повинні побачити певні заходи з боку уряду", - сказав Альєр, повідомляє "Інтерфакс".

"Насамперед, має бути впроваджена пенсійна реформа", - зазначив голова представництва МВФ в Україні.

Альєр нагадав, що домовленості про проведення пенсійної реформи були зафіксовані в меморандумах у липні й грудні минулого року, а відповідний законопроект ще в грудні був переданий до парламенту.

Голова представництва зазначив, що Україна витрачає 18% ВВП на пенсії, що є найбільшим показником у світі. За його словами, 35% пенсійні нарахування на зарплату - також дуже висока ставка, але система все одно генерує дефіцит 7% ВВП, а пенсії залишаються низькими.

Говорячи про ціни на газ для населення, Альєр зазначив, що до початку співпраці за нинішньою програмою stand by вони становили 16% від ціни імпорту, завдяки підвищенню торік на 50% цей рівень піднявся до 25%.

"Але (світові) ціни на нафту й газ ростуть, тому це лише невеликий крок", - зазначив голова представництва МВФ.

Він нагадав, що в грудневому меморандумі з МВФ українська сторона заявила про намір підвищити ціни на газ у квітні й червні, однак потім відмовилася від цих планів. За словами Альєра, уряд пояснює перегляд цих планів низькими зарплатами в країні, але МВФ указує на можливості компенсації підвищення тарифів із бюджету для малозабезпечених верств населення.

Альєр назвав також ще однією умовою виділення третього траншу скасування вимоги про обов’язковий викуп Нацбанком протягом 5 днів держоблігацій, внесених державою в націоналізовані банки в рамках їх капіталізації.

У цілому він зазначив, що макроекономічна ситуація в Україні значно покращилася останнім часом: зростання ВВП перевищує 4%, інфляція нижче 10%, зменшується негативний платіжний баланс, ростуть доходи бюджетів.

"Перспективи на цей рік залишаються позитивними. Найскладніше завдання - проведення структурних реформ, які відстають від плану вже багато років", - підкреслив Альєр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування