Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко просить зібрати для нього суд присяжних

Понеділок, 16 травня 2011, 18:40

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко подав до Генпрокуратури клопотання про те, щоб його справу розглядав суд присяжних.

Про це повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

В клопотанні Луценко зазначає, що Україною 17 липня 1997 року ратифіковано Конвенцію "Про захист прав людини і основоположних свобод".

В конвенції закріплено, що "...кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом".

Також екс-міністр вказує, що стаття 127 Конституції прямо вказує на здійснення правосуддя професійними суддями, та у визначених законом випадках, народними засідателями і присяжними.

Крім того, частиною 2 статті 129 Конституції встановлено, що судочинство провадиться суддею одноособово, колегією суддів чи судом присяжних.

"Таким чином за Конституцією невід'ємним правом народу України є право безпосередньої участі в здійсненні правосуддя, а кожної людини - можливість обирати справедливий суд", - говориться в клопотанні екс-міністра.

"Законом є Конституція, що має найвищу юридичну силу, і положеннями ст.124, 127, 129 встановлює, що судочинство в Україні здійснюється судом присяжних”, - йдеться у клопотанні.

"Невиконання вимог Конституції стосовно внесення змін до кримінально-процесуального закону протягом п'ятнадцяти років не може обмежити право, надане громадянину України Конституцією, на розгляд справи судом присяжних", - зазначає Луценко.

"Зважаючи на те, що ст. 218 КПК України визначено можливість обвинуваченому заявити клопотання про склад суду, який буде здійснювати розгляд його справи, те, що норми Конституції є нормами прямої дії, вважаю, що єдиним законним складом суду, який забезпечить справедливий та безсторонній розгляд кримінальної справи за обвинуваченням мене, Луценка Юрія Віталійовича, є суд присяжних", - сказано в документі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...