Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна пропонує Росії змінити "прив'язку" у газовій формулі

Середа, 18 травня 2011, 09:58

Україна пропонує Росії змінити в чинному газовому контракті формулу розрахунку ціни газу, прив'язавши її не до газойлю і мазуту, а до більш дешевого вугілля.

Також вона пропонує включити в контракт 2009 року знижки залежно від обсягу закуповуваного газу й сезону (влітку дешевше), сказав газеті "Сегодня" заступник директора департаменту нафтогазу Міненерго Костянтин Бородін.

Тоді, на думку українського уряду, ціна газу може бути зменшена до $200 (зараз Україна платить $295,6 за 1000 куб. м, а в 4-му кварталі дійде до $360, а то й вище).

Раніше прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що аргументи української сторони з газового питання були почуті російськими партнерами.

"Ми запропонували свій підхід, що включає в себе заміну базової ціни, яка не відповідає жодним умовам ціноутворення, а по-друге, заміну складових цієї формули, ми запропонували замість газойля включити вугілля", - сказав він.

Азаров також повідомив, що цього тижня продовжаться україно-російські переговори щодо перегляду формули ціни на газ. Зокрема, на цей тиждень намічений візит в Україну голови "Газпрому" Олексія Міллера, зазначає газета.

Зі свого боку, БЮТівець Олександр Гудима (міністр ПЕК "тіньового" Кабміну) бачить у візиті Міллера підступ.

"Москву спантеличили дії газотрейдерів Італії й Німеччини, які хочуть судитися з "Газпромом" за те, що він не знижує ціну на газ, хоча очевидний форс-мажор (різко подорожчала нафта). Тобто виходить, ми праві, коли говоримо, що "Газпром" установив несправедливу ціну й мета Міллера - заспокоїти Київ, щоб вони не підспівували Заходу", - вважає Гудима.

"Нам пообіцяють якісь поступки, які ніхто озвучувати не буде. Може бути спільна заява Міллера й міністра енергетики Юрія Бойка, що йде переговорний процес, а це зв'яже Україні руки й не дозволить домагатися зниження ціни разом з Європою. А Росії вигідно відтягнути вирішення питання якомога довше. Тому нам треба вимагати конкретних рішень уже зараз", - додає він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: