Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Ющенко говорив Дубині: "Спробуй домогтися кращих умов..."

Четвер, 19 травня 2011, 09:49

Віктор Ющенко, будучи президентом, у 2008 році доручав тодішньому голові "Нафтогазу України" Олегу Дубині домогтися якомога кращих умов газового контракту з Росією.

Про це заявив колишній уповноважений президента Ющенка з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський газеті "Комерсант-Україна", коментуючи протокол допиту екс-голови НАК.

Соколовський розповів, що Дубина справді доповідав Ющенку про стан газових переговорів 28 грудня 2008 року, однак зміст відповідей глави держави був зовсім не таким, як сказав слідству екс-керівник "Нафтогазу".

"Тоді він (Дубина) сказав, що остання ціна - $250 за тисячу кубометрів на I квартал 2009 року й тарифна ставка - $1,8. На це президент відповів: "Спробуй домогтися кращих умов, але якщо не вийде, подумаємо, як із цим жити", - стверджує Соколовський.

Він додав, що зазначені параметри були досягнуті на переговорах Олега Дубини з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером, який не міг підписувати документ без узгодження з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним.

"Ми виходили з того, що він (Дубина) буде узгоджувати не гірші для нас умови, а можливо, навіть кращі. А звідки взялася цифра $450 базової ціни за тисячу кубометрів, я не знаю. Для нас це стало великою несподіванкою", - сказав Соколовський.

Він також заявив, що 18 січня 2009 року остаточної ціни не знала навіть сама тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, "хоча президент декілька разів запитував її про це".

"Очевидно, що з російської сторони на неї тиснули", - вважає колишній уповноважений президента Ющенка.

Як відомо, "Українська правда" опублікувала протокол допиту Дубини щодо обставин укладення газових угод з Росією у січні 2009 року, який є складовою кримінальної справи, порушеної проти Тимошенко.

Дубина повідомив слідчому, що станом на 30 грудня 2008 року нібито було узгоджено ціну 235 доларів за тисячу кубометрів і вартість транзиту 1,8 доларів за прокачування тисячі кубометрів на 100 кілометрів.

За словами екс-керівника НАК, зазначені умови він вважав "прийнятними", але Ющенко усно заборонив підписувати такий контракт. Нова ж домовленість була досягнута після прильоту Тимошенко і її переговорів із Путіним.

Дубина сказав слідчим, що не підписував би угоду з "Газпромом", якби дізнався, що передані йому письмові директиви Юлії Тимошенко не були затверджені урядом України.

За словами екс-голови "Нафтогазу", він просив Ющенка телефоном відкликати його з переговорів, щоб не брати газовий контракт, але той відмовився - і Дубина підписав договір.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування