США й Ізраїль не поділили кордони Палестини

П'ятниця, 20 травня 2011, 14:41

США виступають за створення держави Палестина в кордонах, що існували до 1967 року, однак Ізраїль виступає проти цього.

Заяви з'явилися напередодні зустрічі президента США Барака Обами й прем'єра Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, повідомляє ВВС.

Так президент США Барак Обама, виступаючи в четвер із програмною промовою про зовнішню політику США, заявив що мирні переговори мають виходити з необхідності створення життєздатної палестинської держави й захищеного від нападів Ізраїлю.

"США думають, що в результаті переговорів мають бути створені дві держави й установлені постійні кордони Палестини з Ізраїлем, Єгиптом і Йорданією, а також постійний кордон між Ізраїлем і Палестиною", - сказав він.

"Кордон між Ізраїлем і Палестиною має пролягати по лініях 1967 року із взаємно погодженими обмінами [територій] - таким чином, щоб установити безпечний й визнаний обома державами кордон", - уточнив американський президент.

Євросоюз підтримав пропозицію президента США Барака Обами про повернення Ізраїлю в кордони, що існували до 1967 року, повідомляє Agence France-Presse.

Також пропозицію підтримала Канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Кордони Палестини 1947 та до 1967 року. 2000 - ситуація з забудовою поселень в межах кордону 1967 року

У заяві, розповсюдженій канцелярією Нетаньяху, сказано, що ізраїльський прем'єр вітає "мирні устремління Обами".

Однак, за його словами, для міцного й тривалого миру "життєздатність палестинської держави не може бути створена на шкоду життєздатності єдиної єврейської держави".

За словами Нетаньяху, кордони, що існували до війни 1967 року на Близькому Сході, неможливі з точки зору оборони.

Приблизно 300 тисяч ізраїльтян живуть у поселеннях, розташованих на території Західного берега ріки Йордан, що не входить у міжнародно визнані кордони Ізраїлю.

З погляду міжнародного законодавства, ці поселення були побудовані незаконно, однак Ізраїль заперечує цю норму.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування