Карпачова просить суд за Луценка і нагадує про прецеденти

Понеділок, 23 травня 2011, 08:45

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова просить Печерский райсуд Киева змінити Юрію Луценку запобіжний захід на не пов’язаний із позбавленням волі.

Вона звернулася до суду з відповідним клопотанням, реагуючи на звернення народних депутатів і громадських організацій щодо порушення права екс-голови МВС на свободу та особисту недоторканність, повідомляє прес-служба омбудсмена.

Карпачова звертає увагу, що стан здоров’я Юрія Луценка оцінюється як середнього ступеня важкості. Через голодування у підсудного загострилися хронічні захворювання, він майже щодня втрачає вагу.

"Європейський суд з прав людини неодноразово констатував порушення статті 2 (право на життя) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод саме через те, що державні органи не вживали адекватних заходів щодо надання допомоги ув’язненим, в тому числі шляхом звільнення з-під варти тих, хто голодував", - зазначає омбудсмен.

Карпачова нагадує, що у справі "Хороз проти Туреччини" від 31 березня 2009 року Європейський суд відзначив, що несвоєчасне звільнення з-під варти ув’язненого, який 3 місяці голодував, призвело до його смерті у тюремній лікарні.

Зараз справа "Луценко проти України" знаходиться у Європейському суді з прав людини з наданням пріоритету у розгляді. Європейський суд передав справу "на комунікацію уряду України": від нього очікують пояснень з обставин затримання та арешту Луценка.

Карпачова просить Печерський суд також врахувати, що Юрій Луценко одружений, має двох дітей (один з яких неповнолітній), позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, є активним громадським та політичним діячем.

До того ж з клопотанням про взяття екс-голови МВС на поруки до Печерського районного суду столиці звернулися майже 100 народних депутатів.

Уповноважений з прав людини сподівається, що під час попереднього розгляду справи Печерський райсуд Києва прийме справедливе рішення щодо міри запобіжного заходу Луценку з урахуванням усіх викладених нею обставин.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...