У ПАРЄ рекомендують обмежити Wi-Fi, WiMAX і мережу 3G

Понеділок, 30 травня 2011, 10:40

Постійний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи схвалив компромісний варіант доповіді про шкоду електромагнітного випромінювання здоров'ю людини.

Таке рішення було прийнято на засіданні комітету в Києві в п'ятницю, пише "Комерсант-Україна".

Комітет рекомендував обмежити використання бездротового інтернету Wi-Fi, WiMAX, мереж 3G у школах і громадських місцях і інформувати людей про можливі ризики впливу електромагнітного й радіочастотного випромінювання.

Комітет ПАРЄ обговорив доповідь представника групи соціалістів Жана Хусса "Потенційна шкода електромагнітних полів і їхній вплив на навколишнє середовище", у якому говориться, що бездротовий інтернет Wi-Fi, WiMAX і мережа 3G можуть завдати шкоди здоров’ю людини й тварин.

"Негативний вплив електромагнітних полів і радіочастот збільшується з кожним роком, а в групу особливого ризику потрапляють діти й молоді люди, які активно використовують технічні новинки", - стверджується в доповіді.

Документ рекомендував обмежити в школах і дитячих садках використання бездротового інтернету, мобільних і радіотелефонів, радіонянь і інших побутових приладів, які випромінюють електромагнітні хвилі, на користь провідних підключень і засобів зв'язку.

Автор доповіді запропонував збільшити держфінансування досліджень впливу електроприладів на здоров'я людини й навколишнє середовище.

Крім того, Хусс запропонував "увести маркування технічних виробів із вказівкою наявності мікрохвиль або електромагнітних полів і потужності випромінюваного сигналу".

Як розповів виданню голова української делегації в ПАРЄ, народний депутат Іван Попеску (Партія регіонів), ініціативи Хусса викликали бурхливу дискусію.

"Він (Хусс) наполягав на повній забороні використання мобільних телефонів, бездротових мереж у школах, дитячих садках і громадських установах", - зазначив він

"Але після тривалої суперечки було вирішено прийняти компромісний варіант, порадивши країнам-учасницям просто обмежити використання бездротового інтернету Wi-Fi, WiMAX, мереж 3G у школах і громадських місцях і провести інформаційні кампанії про потенційні ризики впливу електромагнітного й радіочастотного випромінювання", - сказав Попеску.

Він додав, що "країни вирішать на свій розсуд, як виконувати цю рекомендацію".

Заступник директора Українського інституту екології людини Степан Кляп визнає: "Електромагнітні хвилі негативно впливають на наше здоров'я, а їхній тривалий вплив здатен викликати розлади ендокринної й нервової систем, порушення репродуктивної функції в чоловіків". За його словами, довгі розмови по мобільному телефону збільшують ризик розвитку пухлин головного мозку.

Але учасники IT-ринку назвали "атавізмом" обмеження бездротових способів зв'язку. Деякі підозрюють, що рішення комітету ПАРЄ "пролобійоване операторами фіксованого зв'язку".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування