Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Азарова вирішили витратити кіотські гроші на гібридні машини для МВС

Понеділок, 30 травня 2011, 11:17

Кабінет міністрів має намір витратити гроші, отримані від продажу квот за кіотським протоколом на відновлення парку патрульних автомобілів МВС.

Про це пише газета Комерсант-Україна

За словами заступника глави МВС Дмитра Ворони, у рамках схеми "зелених" інвестицій буде замінено 2 тис. патрульних машин марок ВАЗ і УАЗ на нові автомобілі Toyota Prius з бензиново-електричним двигуном Hybrid Synergy Drive.

За розрахунками відомства, заміна старих машин скоротить щорічне споживання бензину на 16 тис. тон, а витрати на покупку палива знизяться на 162,7 тис. грн.

"Автомобілі-гібриди, крім бензинового бака, мають убудований енергогенератор, що заряджається в процесі їзди, після чого двигун перестає споживати бензин і переходить на електроенергію. Заміна 2 тис. машин дозволить скоротити емісію парникових газів на 54,5 тис. т на рік",- сказав співрозмовник у МВС, близький до переговорів.

Сума "кіотських" коштів, які планується витратити на закупівлю нових автомобілів, не розголошується.

За даними "Toyota Україна", ціна моделі Prius залежно від комплектації варіюється в межах $35,2-43,2 тис. (24,7-30,3 тис. євро).

"Вартість проекту прораховується. За попередніми даними, вона складе не менше 4-5 млн євро",- повідомив співрозмовник.

Експерти відзначають, що угода про заміну застарілого автопарку не суперечить Кіотському протоколу.

"Де-юре порушень немає. Однак існують більш енергоефективні проекти. Крім того, перш ніж повідомляти про купівлю автомобілів у конкретної компанії, потрібно виконати тендерну процедуру",- сказав незалежний експерт Тарас Бебешко.

"Є гостріші проблеми, ніж автопарк МВС, в яких Україна має потребу в скороченні емісії. Тим більше що енергозберігаючий ефект цього проекту мінімальний",- вважає директор фонду Carbon Investment Україна Віталій Федорченко.

"Скоріше мова йде про державну рекламну кампанію. Саме так уряд Японії підвищував попит на гібриди. Україні це вигідно, оскільки ми зобов'язані освоїти кошти до кінця 2012 року й готові брати будь-які проекти", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування