Янукович ветує зміни по держзакупівлях: їх розкритикували партнери

Вівторок, 31 травня 2011, 09:40

Президент Віктор Янукович збирається ветувати зміни до закону про держзакупівлі, на ухваленні яких раніше наполягали в Єврокомісії та Світовому банку.

Як пише "Комерсант-Україна", це буде зроблено за згодою міжнародних організацій, які побачили проблеми в даному законі й готові самі наполягати на його ветуванні.

17 травня Верховна Рада ухвалила законопроект №7532 про внесення змін до законодавства про державні закупівлі, виконавши вимогу Єврокомісії (ЄК) і Світового банку (СБ). Раніше Євросоюз заморозив фінансову допомогу Україні, пообіцявши поновити її лише після підписання даного закону.

Однак тепер ці організації вирішили змінити позицію на протилежну.

Джерело, ознайомлене з ходом переговорів, повідомило газеті: "Ми спробуємо зупинити набуття чинності законом. Ми готуємо лист на ім'я президента з проханням про вето. Крім того, досягнута домовленість про те, що наші вимоги підтримає ЄБРР".

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра підтвердив: "Боюся, ми будемо змушені констатувати несумісність нового закону (з вимогами ЄС) і повідомити українській владі про неприпустимість його ухвалення".

В українському представництві СБ, де раніше заявляли про безумовну підтримку проекту №7532, тепер утрималися від позитивних оцінок і розповіли, що готують офіційне повідомлення, у якому викладуть свою позицію за даним законом.

Про зміну думки міжнародних партнерів знають і в Адміністрації президента .

"На неофіційному рівні ми вже отримали сигнал про те, що в них є заперечення щодо цього закону, і ми чекаємо від них офіційної заяви чи листа. Рішення про підписання закону не буде увалене, поки ми не отримаємо висновки ЄС і СБ", - сказало джерело в економічному блоці АП.

Зміни до закону про держзакупівлі надійшли в АП з Верховної Ради 27 травня, і відповідно до Конституції президент повинен підписати чи ветувати документ не пізніше 11 червня.

Але 30 травня високопоставлене джерело в АП повідомило виданню, що Янукович уже прийняв рішення й оприлюднить його, не чекаючи крайнього терміну.

"Закон вийшов неякісним і буде ветований навіть без звернень із боку Євросоюзу. Швидше за все, ми спрямуємо свої пропозиції в Раду до кінця поточного тижня", - сказав співрозмовник, додавши, що робота над пропозиціями президента до даного закону вже почалася.

Один зі співрозмовників газети, причетний до підготовки спільного звернення ЄС і СБ, повідомив, що ці організації вимагатимуть від Януковича переглянути список винятків із загальної процедури держзакупівель, що вводяться новим законом:

"У тому числі ми вважаємо за необхідне скасувати ті норми, які раніше випали з уваги ЄС і СБ і на які ми погодилися при підготовці проекту №7532 - наприклад, виведення держпідприємств із загальної процедури", - сказав співрозмовник.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News