Кабмін "вихолостив" законопроект про громадське мовлення

П'ятниця, 10 червня 2011, 12:42

Кабінет міністрів, схвалюючи законопроект про громадське телебачення, проігнорував концепцію, розроблену Гуманітарною радою, та зробив абсолютно інший документ.

Про це заявив голова робочої групи з суспільних комунікацій Громадської гуманітарної ради при президенті Валерій Бебик у коментарі "Телекритиці".

"Вони фактично відкинули наш законопроект (гуманітарної ради) і написали свій, поміняли назву і вихолостили зміст. Фактично вони проігнорували концепцію, затверджену гуманітарною радою, і зробили абсолютно інший закон", - сказав Бебик.

На його думку, "Кабмін реалізував свої вузькокорпоративні інтереси через цей законопроект".

За словами Бебика, на гуманітарній раді обговорювався законопроект про створення Національної громадської телерадіокомпанії, натомість Кабмін розробив зміни до закону "Про систему суспільного телебачення і радіомовлення України", який був ухвалений ще в 1997 році й ніколи не працював.

"Тобто вони реанімують мертвонароджене дитя, яке ніколи не працювало і працювати не буде", - стверджує Бебик.

За його словами, у Кабміні, приміром, "переграли" питання майна суспільного мовника. "Йдеться про те, що майно перебуває на балансі Держкомтелерадіо і передається в користування громадському мовленню. Це неправильно! Сьогодні передається, а завтра скажуть: "віддавайте назад", - сказав член гуманітарної ради.

Остаточну версію законопроекту Бебик іще не бачив. Він ознайомлювався в травні з попередньо схваленою в Кабміні версією.

За його словами, робоча група із суспільних комунікацій розробила свої пропозиції до урядового законопроекту.

Зокрема, вона пропонує визначити, що майно, яке нині перебуває на балансі Національної телекомпанії, Національної радіокомпанії, Державної ТРК "Культура", має передаватися суспільному мовнику на праві безстрокового безоплатного користування, а не на праві оперативного управління, бо останнє передбачає, що Кабмін зможе контролювати його використання.

Робоча група пропонує встановити, що статут суспільного мовника має затверджуватися урядом, а всі подальші зміни до нього повинні здійснюватися наглядовою радою.

Уряду радять передбачити можливість подальшої трансформації (після створення національного суспільного мовника) обласних держтелерадіокомпаній у регіональне громадське мовлення, а також передбачити створення Народного медіауніверситету.

Фінансування суспільного мовника пропонують передбачити в перехідний період (протягом 4 років) не лише за рахунок держбюджету, а й коштів, зароблених самостійно. А от повну заборону реклами радять передбачити лише після остаточного впровадження абонплати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...