"Нафтогазу" може знадобитися ще 15 мільярдів

Субота, 11 червня 2011, 10:00

Дірка у бюджеті "Нафтогазу" може сягнути більш як 15 мільярдів гривень.

Як пише "Дзеркало тижня", затверджений у березні фінансовий план компанії на 2011 рік передбачає сплату 75,5 мільярдів гривень за імпортований газ, тоді як на практиці "Нафтогаз" може потребувати близько 91 мільярда гривень.

У разі дотримання прогнозних даних щодо обсягів закупівлі та цін на газ у другому-четвертому кварталах 2011 року, валові витрати "Нафтогазу" у 2011 році на придбання російського природного газу зростуть більш як на 2 мільярди доларів, або на 22% порівняно з минулим роком.

При формуванні держбюджету на 2011 рік було закладено прогнозну середню ціну на природний газ у розмірі 269 доларів за тисячу кубометрів. Водночас, якщо не вдасться досягти домовленостей з російською стороною щодо зміни ціни на газ, у поточному році різниця між фактичною середньою ціною (299 доларів) та раніше прогнозованою (269 доларів) становитиме 30 доларів, відзначає видання.

З урахуванням планованих обсягів закупівлі газу у 2011 році (38,4 мільярдів кубометрів) додаткові витрати для "Нафтогазу" становитимуть 1,1—1,2 мільярди доларів або 8,8—9,6 мільярдів гривень.

Ці розрахунки підтверджуються також заявами української влади про те, що оптимальною ціною на імпортований газ є 240 доларів, пише "Дзеркало тижня".

За умови застосування цієї ціни у третьому-четвертому кварталах цього року валові витрати "Нафтогазу" на придбання російського газу зменшаться приблизно на 1,3 мільярди доларів. І навпаки, якщо позиція Кремля у газовому питанні буде непохитною, українська сторона повинна буде знайти додаткові 1,3 мільярди доларів, або більш як 10 мільярдів гривень для оплати газових поставок поточного року.

З урахуванням зазначеного та у разі непоступливості "Газпрому" у ціновому питанні у 2011 році "Нафтогазу" можуть знадобитися додаткові дотації на суму в 10—15 мільярдів гривень, зазначає видання.

"Але ці кошти у державному бюджеті на 2011 рік не передбачені. І фактично єдиним доступним джерелом закриття дірки розміром 10—15 мільярдів гривень у газовому бюджеті у разі її виникнення є збільшення надходжень від продажу природного газу, досягти чого можна лише шляхом підвищення цін на газ для його кінцевих споживачів", - пише "Дзеркало тижня".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...