Лавров придумав прорив щодо Керченської протоки?

Субота, 11 червня 2011, 18:09

Слова глави МЗС РФ Сергія Лаврова про прорив у переговорах щодо кордону в Керченській протоці є маніпулюванням раніше досягнутими домовленостями.

Як заявили "Дзеркалу тижня. Україна" джерела в українському МЗС, ці заяви розраховані на внутрішнього російського споживача.

Офіційний Київ на переговорах і далі дотримується своєї старої позиції щодо делімітації керченської акваторії, а Москва, у свою чергу, так само стоїть на своєму, кажуть у міністерстві.

Для України важливе підтвердження адміністративного кордону, який існує у Керченській протоці ще з радянських часів. Це дозволяє нашій країні й надалі володіти Керч-Єнікальським каналом — єдиним водним шляхом із Чорного моря в порти Волго-Донського басейну.

Такий розклад недопустимий для Кремля: у Москві бояться, що Київ може в будь-який момент закрити Азовське море для Росії, пише видання.

Російські дипломати пропонують усілякі варіанти делімітації Керч-Єнікальського каналу, які б дозволили зберегти контроль Росії над ним. Але якщо раніше росіяни говорили переважно про спільні води, то тепер вони готові вести переговори про проведення кордону в керченській акваторії. Наприклад, про розмежування по середині Керч-Єнікальського каналу.

"Російська позиція давно відома: провести кордон по Керч-Єнікальському каналу і посунути лінію кордону в Чорному та Азовському морях у бік України так, щоб у російській частині акваторії виявилися нафтогазові родовища", - пише "Дзеркало тижня".

Максимум, на який сьогодні поки що готовий піти Київ, — трохи посунути кордон в Азовському і Чорному морях у бік нашої країни, певною мірою "модифікувавши" принцип серединної лінії. "Однак вимога до росіян підтвердити в протоці адмінкордон часів СРСР — це святе. А такий підхід не влаштовує Москву", - йдеться в матеріалі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News