Французький експерт чекає від України й Росії оригінальності

Неділя, 12 червня 2011, 10:41

Росія та Україна можуть досягти "оригінального" компромісу щодо ціни на російський газ.

Таку думку висловив фахівець із питань Росії, України та держав Кавказу при Французькому інституті зовнішніх відносин Домінік Фін в інтерв’ю радіо "Свобода".

"Гадаю, що згодом з’явиться якась угода щодо транзиту російського газу або щодо інших російських інтересів – причому економічних, бо влада України бачила, який шок викликали "харківські угоди". Втім, компроміс (на який піде Київ з Москвою) може бути дуже оригінальний та новаторський", - прогнозує експерт.

"Імовірно, слід чекати нового компромісу, бо газові ціни для українців нині справді дуже завищені порівняно з іншими і, з огляду на ринкові ціни на нафту, далі зростатимуть", - зазначив він.

"Я не думаю, що цей компроміс зачіпатиме суверенітет України, хоча ми бачили вагання Януковича щодо можливого вступу до Митного союзу з Росією. Тепер ми побачили, що він не готовий заходити так далеко – до членства у цьому об’єднанні", - сказав Фін.

Він зазначив також, що зараз спостерігається "крутий віраж у бік потепління українсько-російських відносин". "Головний мотив цього руху суто економічний. Саме це обрало оточення президента Януковича, відсунувши на задній план питання української ідентичності і пов’язану з цим полеміку", - вважає експерт.

Торкаючись теми опозиції в Україні, Фін підкреслив важливість того, щоб українська опозиція "професійно виконувала свою місію, висувала політичні пропозиції, а не лише критикувала". "Цю головну роль представники опозиції нині виконують дуже слабо", - зазначив він.

Експерт також вважає, що після подій у Північній Африці форма теперішньої політики сусідства Євросоюзу змінилася. "Дивлячись на південь, Європа звертає особливу увагу і на ситуацію на Сході Європи, скажімо, в Україні. Це мало б допомогти у реалізації планів Євросоюзу та України", - сказав Фін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування