МЗС обіцяє Росії, що загрози не буде

Вівторок, 14 червня 2011, 14:03

Київ не бачить у проведенні військових навчань "Сі Бриз - 2011" якоїсь загрози для країн Чорноморського регіону, заявляють у Міністерстві закордонних справ.

Так прес-секретар МЗС України Олександр Дикусаров прокоментував побоювання російської сторони заходом у Чорне море протиракетного крейсера ВМС США "Монтерей".

"Україна не бачить у проведенні українсько-американських військово-морських навчань "Сі Бриз - 2011 реальну або потенційну загрозу для кожної із країн Чорноморського регіону", - сказав він.

Дикусаров підкреслив, що всі елементи, включені в програму цих навчань, жодним чином не пов'язані з відпрацьовуванням дій, які могли б нести небезпеку для "наших сусідів".

Він нагадав, що для участі в навчаннях "Сі Бриз - 2011" були запрошені всі чорноморські країни, включаючи Росію.

Українська сторона розглядає ці навчання як важливий елемент зміцнення взаємної довіри й співробітництва між військовослужбовцями різних країн, запевнив прес-секретар МЗС.

Київ вважає, що такі заходи допомагають переборювати помилкові фобії й стереотипи періоду "холодної війни", а також сприяти підвищенню рівня безпеки в Чорноморському регіоні.

"Сподіваємося, що всі наші партнери будуть виходити з такого розуміння цих навчань", - резюмував Дикусаров.

Минулого тижня в МЗС Росії заявили, що захід у Чорне море для участі в українсько-американських навчаннях "Сі Бриз - 2011" крейсера ВМС США "Монтерей", обладнаного протиракетною системою "Іджис", викликає в російської сторони низку питань.

Зокрема, у Москві задалися питанням: "Якщо мова йде про звичайний "візит" у цей украй чутливий регіон, то чому для нього був обраний корабель саме з таким варіантом озброєння? І яку роль відводив протиракетам "Монтерея" сценарій навчання "Сі Бриз - 2011", у ході якого спрацьовувалася "антипіратська операція по стандартах НАТО"?"

Інтерфакс 

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування