Парламент переформатує ринок зерна під одного гравця - ЗМІ

Середа, 15 червня 2011, 21:03

У четвер Верховна рада планує розглянути в другому читанні проект закону про внесення змін до Податкового кодексу.

Найсуттєвіші і скандальні поправки передбачається внести до закону "Про зерно та ринок зерна в Україні", пише газета "Дело".

Законопроектом вносяться зміни до визначення Державного агента із забезпечення експорту та імпорту зерна.

У попередній редакції так позначалося підприємство, частка участі держави в статутному фонді якого була визначена на рівні "не менше 75%".

Тепер формулювання змінилася на вкрай невизначене - "значний пакет акцій".

Крім того, агентові розширюють можливості для експорту зерна та продуктів його переробки, додаючи до міждержавних угод ще й зовнішньоекономічні контракти.

На думку галузевих експертів, це є прямою загрозою вільним конкурентним відносинам між суб'єктами підприємницької діяльності і порушенням принципів ринкової економіки.

Третьою сенсацією повинні стати нові правила відшкодування ПДВ під Державного агента: його ставлять в один ряд з сільгосппідприємством-виробником.

Таким чином, Державний агент на відміну від інших учасників ринку отримає значні преференції на ринку за рахунок відшкодування ПДВ.

А це, як стверджують фахівці, грубе порушення принципів конкуренції, що абсолютно суперечить чинному законодавству України.

Видання нагадує, що проти такої норми раніше заперечило навіть Головне науково-експертне управління Верховної ради, у висновках якого міститься посилання на Господарський кодекс.

Як повідомлялося, в кінці 2010 року ТОВ "ХлебІнвестбуд", торговий агент "Державної продовольчо-зерновий корпорації України", було представлено в якості Державного оператора на ринку зерна.

15 березня 2011 року ЗМІ з посиланням на гендиректора "ХлебІнвестбуда" Роберта Бровді повідомили, що частка приватних інвесторів у компанії становить 51%.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування