У Нацбанку назвали інфляцію Азарова "нереалістичною" і шкідливою

Четвер, 2 червня 2011, 14:17

Національний банк України занепокоєний загрозою посилення інфляції.

Про це йдеться в листі голови Нацбанку Сергія Арбузова до прем’єр-міністра Миколи Азарова, повідомляє УНІАН із посиланням на копію листа.

За даними НБУ, у квітні зростання індексу споживчих цін "прискорилося" до 9,4% у річному вираженні. Враховуючи тенденції до зростання світових цін на сировинні товари та низьку базу порівняння минулого року, до середини літа споживча інфляція може сягнути 12-13% у річному вираженні, зазначає Арбузов.

Він вказав, що починаючи з грудня 2010 року зростання споживчих цін визначається переважно зростанням інфляції витрат – цінами на продовольство, адміністративно-регульованими тарифами та цінами палива.

Різке зростання цін на вказані продукти та послуги підвищує собівартість продукції і, відповідно, прискорює базову інфляцію.

У документі констатується, що, за оцінками міжнародних та вітчизняних експертів, досягнення урядового прогнозу інфляції (8,9%) є малоймовірним.

Зокрема, МВФ прогнозує споживчу інфляцію на 2011 рік на рівні 10,2%, а березневий консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку (складений на основі оцінок експертів із тринадцяти державних та неурядових організацій) - погіршено до 11,1%.

До того ж результати ділових очікувань підприємств за перший квартал поточного року свідчать, що інфляційні очікування бізнесу на наступні 12 місяців зросли порівняно з даними попереднього кварталу й сягнули 14,7%.

"Нинішні нереалістичні параметри інфляції ставлять під сумнів усю сукупність макроекономічних показників як на поточний, так і наступний роки. Отже, (вони) призводять до зниження довіри до економічної політики уряду в цілому та, відповідно, унеможливлюють досягнення цілей у коротко- та середньостроковому періодах", - пише Азарову голова НБУ.

 
 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...