Адвокат: У ГПУ достатньо даних про причетність Литвина до вбивства Гонгадзе

Понеділок, 20 червня 2011, 12:41

Вимога поновити справу проти Миколи Мельниченка спрямована на те, щоб закрити справу проти Леоніда Кучми і не притягати до відповідальності Володимира Литвина.

Таку думку висловив адвокат Мельниченка Микола Неділько у своєму коментарі, надісланому "Українській правді".

На його думку, головна мета ініціювання порушення у відношенні Мельниченка кримінальної справи за фактом незаконного прослуховування робочого кабінету екс-президента Кучми – визнати отримані аудіозаписи неналежними доказами, а самого Мельниченка – неналежним свідком у справі проти Кучми.

"Визнати вказані дії Мельниченка незаконними і притягнути його до кримінальної відповідальності означає автоматично закрити кримінальну справу, порушену відносно Кучми, та не здійснювати перевірку на причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе інших головних фігурантів справи, голоси яких зафіксовані на "плівках Мельниченка", зокрема чинного голови Верховної Ради Володимира Литвина", - стверджує адвокат.

За його словами, фігуранти даної справи "намагаються у будь-який доступний для них спосіб усунути" Мельниченка як головного свідка у справі вбивства Гонгадзе.

"Мельниченко потрібен Литвину і Кучмі щонайменше за ґратами, щоб не зміг їх сам туди відправити, а в ідеалі для них, на моє особисте переконання, "гарний Мельниченко – це мертвий Мельниченко", - заявляє Неділько.

Адвокат вважає, що порушити справу проти Мельниченка попросили генпрокурора саме 103 депутати, бо в цьому зацікавлений спікер Литвин.

"На моє особисте переконання, як правника, в Генеральної прокуратури є достатньо даних, які вказують на причетність Литвина до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, які можуть бути підставами для порушення відносно нього окремої кримінальної справи, як, наприклад, по Кучмі, чи притягнення Литвина в якості обвинуваченого по вже порушеній кримінальній справі по факту вбивства журналіста Георгія Гонгадзе", - заявляє Неділько.

Саме тому, за його словами, Литвин подав позов на Мельниченка про захист честі та гідності до Васильківського міськрайонного суду Київської області – щоб суд "в порядку цивільного, а не кримінального, судочинства" надав оцінку доказам Мельниченка.

Крім того, Неділько вважає, що Печерський райсуд Києва не повинен був брати у провадження скаргу адвокатів Кучми на постанову Генпрокуратури про відмову у порушенні кримінальної справи щодо Мельниченка, "оскільки (скарга) подана стороною, інтересів якої по суті оскаржувана постанова не стосується", а також "пропущений без поважних причин 7-денний строк на її оскарження".

Неділько вважає, що "команди Кучми і Литвина об’єдналися для захисту від обвинувачення в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе".

Крім того, він підозрює, що представник Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко діє на користь Кучми, погоджуючись, що потрібно порушити справу за фактом незаконного прослуховування Мельниченком робочого кабінету екс-президента Кучми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News