Європа вимагатиме від сусідів демократії

Понеділок, 20 червня 2011, 23:25

Європейський союз посилює вимоги до країн-сусідів у сфері демократії і прав людини.

У понеділок в Люксембурзі Рада міністрів закордонних справ ЄС прийняла постанову, в якій визначила основні принципи розвитку відносин з країнами Європейського сусідства, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Європейський союз вирішив активізувати політику щодо найближчих сусідів на сході і на півдні, поставити співпрацю з ними в ще більшу залежність від проведення демократичних реформ, дотримання основних свобод і прав людини.

Документом охоплено дві групи країн: Південного Середземномор'я (Північної Африки та Близького Сходу) і Східного партнерства (пострадянських країн Східної Європи, крім Росії, а також Закавказзя).

Згідно з документом, 29-30 вересня 2011 року вирішено провести у Варшаві саміт Східного партнерства, покликаний активізувати проект, який охоплює Україну, Білорусію (участь якої тимчасово заморожено), Молдову, Грузію, Вірменію і Азербайджан.

"Новий підхід ЄС буде заснований на взаємній підзвітності та взаємний прихильності універсальним цінностям свободи, демократії, поваги прав людини, фундаментальних свобод і верховенства закону", - наголошується в постанові.

Це буде диференційований підхід до партнерів, і партнерські проекти очолять ті країни, які "хочуть і можуть далі йти до тіснішої політичної асоціації та поступової економічної інтеграції у внутрішній ринок ЄС".

Плани дій, які визначають поточні завдання співробітництва, будуть "зосереджені на обмеженому числі пріоритетів з більш ясною послідовністю кроків, включаючи більш чіткі цілі і більш конкретні віхи, які будуть виконуватися під пильним політичним керівництвом".

На "термінові потреби і у відповідь на нові виклики, пов'язані з поточними змінами в Європейському сусідстві", виділяється допомога у розмірі 1 мільярда 242 мільйонів євро.

Вона буде розподілятися з урахуванням "готовності країн-партнерів до реформ та їх просування до глибокої і стійкої демократії".

На тих же принципах ЄС буде заохочувати кредити Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЕБРД) цим країнам.

У відносинах з країнами Східного партнерства в центрі уваги будуть переговори про створення "всеосяжних і поглиблених зон вільної торгівлі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування