Немиря: єврочиновники стурбовані діями влади в Україні

Четвер, 23 червня 2011, 22:30

Керівництво Європейського Союзу в особистих бесідах виявило стурбованість у зв'язку з "ескалацією авторитарних дій влади в Україні".

Про це заявив заступник глави партії "Батьківщина" Григорій Немиря, повідомляє "Інтерфакс-Україну".

Він розповів, що в четвер у Брюсселі після закінчення саміту Європейської народної партії у нього відбулася зустріч з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європарламенту Єжи Бузеком і президентом Ради ЄС Херманом Ван Рампайем, в ході якої співрозмовники висловили "свою глибоку стурбованість цією ескалацією".

"Бузек зазначив, що, на жаль, вдруге українська влада ігнорує його запрошення Юлії Тимошенко відвідати саміт ЄНП і він сподівається, що наступні кроки з боку ЄС будуть більш доступними для розуміння української влади", - сказав він.

За словами Немирі, у п'ятницю у нього відбудеться зустріч з європейським комісаром з питань зовнішньої політики та політики розширення Штефаном Фюле, в ході якої "ми також розглянемо цю ситуацію".

Політик зазначив, що українське питання було на порядку денному безпосередньо саміту ЄНП, а декларація - розглянута і схвалена безпосередньо самітом.

"Президент партії Вілфрід Мартенс на самому початку звернув увагу на неприйнятність цих подій. У папках глав держав і урядів (країн, партії яких є членами ЄНП) була ця декларація, і під час саміту всі вони висловили глибоку стурбованість", - підкреслив він.

Говорячи про можливі наслідки у випадку, якщо українська влада не прийме до уваги дану декларацію, Немиря висловив думку, що вони можуть бути "невтішними, оскільки це може серйозно вплинути на європейські устремління України".

"У такій формі вони (політичні лідери ЄНП) знайшли можливість дати зрозуміти, що існує зв'язок між глибиною української інтеграції з тими елементами, які можуть міститися в Угоді про асоціацію і з тим, що чинна українська влада робить кроки, які суперечать цьому стратегічному напрямку", - сказав він.

При цьому Немиря не виключив, що якщо ця декларація буде проігнорована, то це може мати наслідки і на переговори щодо Угоди про асоціацію.

"Ми не можемо цього виключати. ​​Це буде погано для всієї України, тому що європейська інтеграція потрібна всій країні, і відповідальність за такий можливий розвиток подій повинна взяти на себе діюча влада і президент Віктор Янукович особисто", - вважає політик.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування