Більше 72,5% українців кажуть, що їх права порушуються

Понеділок, 27 червня 2011, 20:28

За рік в Україні погіршилася ситуація щодо дотримання всіх основних громадянських прав і свобод.

Про це свідчать дані опитування, проведеного до Дня Конституції соціологічною службою Центра Разумкова, повідомляє "Телекритика".

Рік тому, у червні 2010 року, з 5 можливих балів опитані громадяни поставили ситуації з правом на свободу слова 3,7, а в червні цього року - 3,3.

Більшість громадян України (51,5%) традиційно найважливішими для себе вважають базові права людини (право на життя, особисту свободу, свободу слова і переконань, свободу пересування, недоторканість особи, право на таємницю листування тощо), в першу чергу - право на життя.

Однак, понад третина опитаних (35,2%) на перше місце поставили соціальні та економічні права (права на працю, достатній життєвий рівень, соціальний захист, право на ведення власного бізнесу тощо).

Соціологи зазначають, що "найгірше дотримуються соціально-економічні та екологічні права, найкраще - базові права особистості".

Як і в попередні роки, найнижчу оцінку було надано дотриманню соціальних прав та права на справедливий, відкритий і незалежний суд - тут середня оцінка не перевищила 2,4 балів за 5-бальною шкалою.

Респонденти зазначили, що суттєво погіршилася ситуація з дотриманням соціальних та економічних прав - 72,5% респондентів, та дотриманням екологічних прав - 48,3% респондентів.

Щодо базових прав особистості, трохи більше половини респондентів (54,2%) вважають, що ситуація тут залишилася без змін, тоді як 35,3% вважають, що вона погіршилася, і лише 4,1% громадян зазначили, що відбулися зміни на краще.

Приблизно так само розподілилися відповіді громадян і на питання щодо дотримання культурних прав - 53,2%, 32,5% та 3,9%, відповідно.

Стосовно політичних прав та свобод українців (право обирати владу та бути обраним, право контролю за представницькими органами влади тощо), 45,9% респондентів вважають, що ситуація залишилися без змін, 45,6% - що вона погіршилася, і лише 1,9% відзначили певні позитивні зміни в цій царині.

За оцінками громадян, ситуація погіршилася в усіх групах прав.

Як і у 2010 році, надалі особливо помітні негативні зміни ситуації з дотриманням соціально-економічних прав (негативний баланс змін -41,3) і в групі культурних прав (-34,1).

Цього року громадяни відзначають також значне погіршення з дотриманням базових прав особистості (баланс -20,0 у порівнянні з -2,8 минулого року) та дотриманням конституційних політичних прав (баланс -23,4 у порівнянні з -2,7 минулого року).  

Дослідження проведене на замовлення міжнародної громадської організації "Дім Свободи Україна" з 5 по 9 червня 2011 року.

Було опитано 1210  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками.

Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 3% з імовірністю 0,95.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування