Янукович майже знайшов заміну російському газу

Вівторок, 28 червня 2011, 21:39

Україна віддасть пріоритет видобутку вугілля.

Про це президент Віктор Янукович заявив в інтерв'ю телеканалам у своїй резиденції в Межигір'ї, відповідаючи на питання, як Україна буде вирішувати проблему дорогого російського газу.

"Звичайно, ми будемо займати, як і в усіх питаннях нашої зовнішньої політики, позицію національного прагматизму. Захищати наші національні інтереси", - сказав він.

"У нас є програма, як ми будемо вирішувати це питання. Програма спрямована на енергоефективність та енергозаощадження, а це означає, що ми будемо поступово йти. Газ дуже дорогий і не передбачається в перспективі, що він буде дешевше", - зазначив президент.

Янукович уточнив, що Україні належить думати "видобувати більше вугілля або спалювати дорогий газ?".

"Однозначно, ми віддамо пріоритет вугіллю", - заявив він.

"Цього року, до речі, ми будемо експортувати близько мільйона тонн вугілля. У нас з'явився експортний продукт. І ми нарощуємо обсяги видобутку вугілля, і будемо нові шахти будувати", - розповів Янукович.

"Це перспектива. В обсязі приблизно 8 кубічних мільярдів кубометрів газу", - додав він.

"Далі, газ, який ми використовуємо на теплоелектростанціях: це трохи більше 2 мільярдів. Ми думаємо підняти власний видобуток газу, собівартість якого набагато нижче, ніж імпортного, російського. І, звичайно, диверсифікація постачань з різних інших джерел", - сказав президент.

При цьому Янукович зазначив, що з Росією у будь-якому разі потрібно буде домовлятися.

"Ми маємо таку можливість. Ми експлуатуємо газотранспортну систему. Ми будемо пропонувати, запропонували, модернізацію української ГТС за участю Росії, за участю європейських країн, інвесторів... І я думаю, що це теж закладає хорошу основу для переговорів з Росією", - сказав Янукович.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування