Письменник Жадан: Не треба будити "драконів" сепаратизму

Четвер, 30 червня 2011, 15:18

Письменник Сергій Жадан із Харкова проти ідеї роз’єднання України, яку висловлював письменник Юрій Андрухович.

"Я живу якраз на тій території, якій Юрій хотів запропонувати в разі чого від’єднатись. Я швидше виступаю за те, щоби не давати таких можливостей", - заявив він в інтерв’ю "Deutsche Welle".

"Не треба цих драконів будити, не треба провокувати такі речі. Тому що насправді розвалити країну дуже легко. Два-три божевільних політика (а в нас їх значно більше), пару масових акцій – і все це може рушити в якийсь дуже негарний бік", - вважає Жадан.

На запитання, чи відчуває він настрої до роз’єднання у Харкові, він відповів: "Насправді, ні".

"Звичайно, є люди, які хочуть назад до Росії, назад у Радянський Союз, хочуть в Австро-Угорщину або ще куди – не харків’яни, а українці. Але більша частина громадян України, наскільки я бачу, не хоче державних переформатувань. Це якось втішає і заспокоює", - зазначив письменник.

"Є настрої агресивні, але швидше спрямовані не на розшматування країни, а проти влади, проти політики в цілому. Але враховуючи те, яка політика проводилася останніми роками, це цілком виправдані настрої", - вважає Жадан.

Він також не згоден, що Харків має "імідж російського міста".

На його думку, "Україна – це такий великий казан, у якому вариться дуже багато всього", і тому немає однорідності.

"Є люди, для яких найбільшим бажанням є - виїхати з цієї країни... Я відчуваю такі настрої скоріше серед інтелігенції, серед тих, хто підтримував помаранчевих... За ними говорити про всю країну, очевидно, не можна. Їх меншість. Вони активно присутні в інтернеті й може здатися, що це – голос України. Насправді це голос лише цих інтелектуалів", - сказав Жадан.

Він також заявив, що не бачить загрози тоталітаризму в Україні: "Чесно кажучи, не бачу".

"Доки є активна частина суспільства, молоді люди, які хочуть не виїжджати з України, а лишатися і боротися, скажімо, з міністром освіти, боротися з адміністрацією президента. Ці люди є і їх стає щоразу більше. Хоча якщо завтра студенти чи літні люди не вийдуть на мітинг проти якогось закону, післязавтра тоталітаризм може несподівано з’явитися", - сказав Жадан.

Він також зізнався, що йому "не дуже симпатичний рух" України ні на Захід, ні на Схід, бо в нього "є певні упередження щодо обох варіантів".

"Я, скажімо, бачу досвід Румунії, яку прийняли у "велику сім’ю народів" ЄС. Я бачив румунів, які на вокзалах Берліна грають на гармошках і намагаються заробити собі на харчі, або грають "у наперстки" на вулицях Барселони. Якийсь такий варіант євроінтеграції для України, по-моєму, доволі принизливий. А якийсь інший варіант за нинішніх умов мені видається просто нереальним", - сказав Жадан.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...