Польща для України більше, ніж "адвокат", - посол

Середа, 13 липня 2011, 08:28

Польща й надалі буде сприяти зближенню України з Євросоюзом, хоча називати її "адвокатом" не дуже правильно.

Про це сказав посол Польщі в Україні Генрік Літвін в інтерв’ю УНІАН.

"Мені не дуже подобалося оце "адвокат" щодо Польщі, бо адвокат – це професіонал, який за свою працю бере гроші й працює для кожного, хто йому ці гроші платить. Те, що робила і робить Польща, – зовсім інше", - сказав він.

"У нас у Польщі абсолютна більшість людей вважає, що Європа має об’єднатися в Європейському Союзі. Це перше. Друге – те, що Україна є беззаперечною, очевидною часткою Європи. Тому ми від самого початку нашого нового незалежного життя підкреслювали значення України, наголошували, що для України має бути визначена європейська перспектива", - додав посол.

За словами Генріка Літвіна, "тут підтримка була й буде, бо це один з найважливіших елементів нашої політичної думки зараз у Польщі".

"Гадаю, ви погодитеся, що це не позиція "адвоката", а щось більше", - сказав він і наголосив, що "позиція Польщі щодо європейських перспектив України не змінилася".

Втім, за словами Літвіна, слово "лобіювати" щодо дій Польщі у відношенні України "теж не дуже вдале".

"У ЄС добре знають, що Польща є країною, яка підтримує Україну, і я б сказав навіть, що вони вважають це нашою роботою і що так має бути", - сказав посол.

Він зазначив, що у вересні в Варшаві пройде саміт Східного партнерства: "Зараз іде підготовка, ми про це більше говоритимемо в серпні, коли буде готова програма".

"Також Польща підготувала з десяток заходів на міністерському рівні щодо кордонів, транспорту. У цих міністерських зустрічах братимуть участь не тільки міністри ЄС, а й міністри з країн Східного партнерства. Це вперше для міністрів СП буде можливість взяти участь в обговоренні внутрішньоєвропейської співпраці. Водночас ітиметься про співпрацю з країнами СП", - сказав Літвін.

"Як на мене, це має бути цікаво для країн СП. Це наш внесок для наших східних сусідів", - наголосив він.

На запитання, чи не здається йому, що українське керівництво тільки декларує прагнення до ЄС, а реальних кроків для цього робить мало, посол відповів: "Побачимо, як усе буде після того, коли ми закінчимо підготовку до вступу в ЗВТ (зону вільної торгівлі) та асоціацію".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування