Богословська: Україна може потягти Росію до суду завдяки вироку Тимошенко

Середа, 13 липня 2011, 17:59

Україна може звернутися в міжнародні судові інстанції в разі відмови Росії переглянути газові контракти.

Про це заявила глава тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань газових угод, депутат від Партії регіонів Інна Богословська, повідомляє УНІАН.

"Справа Тимошенко матиме вплив на хід газових переговорів. Наявність обвинувального вироку може служити для України додатковим аргументом під час цих переговорів", - зазначила вона.

"І, не доведи Господи, ми не зможемо досягти з Росією в договірному раунді переговорів зміни умов газової угоди, то останнім кроком, на який може піти Україна, може бути Страсбурзький суд (економічні спори розглядає Стокгольмський арбітраж), який передбачений самими газовими контрактами", - сказала Богословська.

За її словами, позиція української влади полягає в тому, щоб у зрозумілому для української і російської сторін режимі переглянути умови газового контракту і привести його у відповідність з базовими європейськими принципами "справедливої ринкової ціни".

Богословська також сказала, що Росія виявилася винною в зриві постачань газу в Європу у 2009 році.

"Цей факт був доведений всіма міжнародними експертами. Крім того, всі європейські споживачі одержували газ від Росії, а не від України, тому зобов`язання з відшкодування збитків за нетранспортування газу європейським споживачам несла виключно Росія", - зазначила вона.

"Спроба Росії перемкнути відповідальність на Україну заявами, що Україна краде газ, виявилася нікчемною, оскільки всі європейські експерти встановили, що жодного кубометра російського газу Україна тоді не вилучила", - сказала депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування