Українців збираються поставити на електронну "соціальну карту"

Четвер, 14 липня 2011, 11:23

Міністерство фінансів планує ввести електронну соціальну карту, на якій буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії для громадян.

Як пише "Комерсант-Україна", у випадку ухвалення законопроекту "Про впровадження електронної соціальної карти", з 2015 року без такої карти не можна буде користуватися пільгами, отримувати субсидії та доплати.

Цей законопроект передбачає, що соцкарту отримають усі громадяни, які беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування. На ній буде зберігатися інформація про пільги, послуги, виплати та інші гарантії, на яких має право громадянин.

У Мінфіні пропонують створити єдину інформаційно-аналітичну систему обліку й управління засобами соціальної сфери, розробляти й координувати яку будуть у Міністерстві соціальної політики.

Електронна соціальна карта буде засвідчувати особу її власника і її соціальні права, а також містити пенсійний, страховий і соціальний додатки. Інформація на карті буде оновлюватися у випадку отримання людиною певних пільг або послуг.

У Мінфіні від коментарів відмовилися, а в пояснювальній записці до законопроекту зазначили, що впровадження карти необхідне для підвищення рівня адресної соцпідтримки.

У Мінсоцполітики розповіли, що карти потрібно буде пред’являти в органах соціального захисту, де будуть установлені термінали для роботи з ними. Дані з терміналів будуть передаватися в єдину базу для ідентифікації користувача.

До 31 грудня 2014 року отримання пільг можливе як із картою, так і без її, але з 2015 року використання карт обов’язкове.

Як з’ясувало видання, пілотний проект із використання соцкарти буде розпочато у Чернівецькій області.

Один із кураторів неофіційно повідомив, що сфера використання соціальних карт буде ширшою - від ЖЕКів і лікарень до держустанов і транспорту.

"На початковому етапі, звісно, не в усьому громадському транспорті нам вдасться встановити такі термінали. У таких місцях, як метрополітен, буде простіше", - зазначив співрозмовник газети.

У Мінфіні не змогли оцінити вартість впровадження проекту, але розраховують, що частину витрат покриє Всесвітній банк.

Заступник директора адміністративного департаменту, начальник управління інформаційних технологій Мінсоцполітики Антон Басін оцінив первинну вартість проекту у 500 млн грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...