Депутата-регіонала обдурили в США на 10 мільйонів доларів

Четвер, 14 липня 2011, 14:50

Продаж фальшивих картин російського мистецтва народному депутату від Партії регіонів Олександру Савчуку – найбільша афера в сучасній історії арт-ринку.

Таку думку УНІАН висловив український арт-критик Костянтин Дорошенко, коментуючи придбання фальшивих картин європейською компанією Arthur Properties в приватній Нью-Йоркській галереї емігранта з Росії Анатолія Беккермана.

Експерт нагадав, що в Україні свого часу мав місце випадок продажу підробки картини російського художника Раєвського. Як виявилось, продана картина була написана не ним, проте дана афера є найбільш масштабною в історії продажу предметів російського мистецтва.

Експерт пояснив, що відповідальність за виявлення підробок несуть експерти аукціонного дому, який і продає твори мистецтва.

"Не думаю, що на Заході йдеться про некомпетентність, швидше про корумпованість. Напевно, вони (галерея російського емігранта Беккермана) були зацікавлені в легітимізації фальшивки", – заявив Дорошенко.

Днями компанія Arthur Properties подала цивільний позов на суму 6,5 млн. дол. до федерального суду Нью-Йорка до галереї ABA Gallery, що спеціалізується на російському мистецтві.

Як стверджує позивач, 14 з 18 витворів російського мистецтва XIX–XX століть, придбані нею у ABA Gallery, були значно переоцінені. Решту чотири виявилися підробками, зокрема, картина Івана Шишкіна "У лісі" вартістю 1 млн. дол. Усього за 18 картин народний депутат заплатив 9,58 млн. дол.

Донька Савчука, Таїсія, власниця приватної галереї російського мистецтва в Парижі, поки не озвучила офіційної позиції сім`ї Савчуків щодо даної покупки і позову. Також, від коментарів відмовляється прес-служба ОАО "Азовмаш", почесним президентом якої є сам народний депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News