Суд США може спитати і з партнерів Фірташа - Власенко

П'ятниця, 15 липня 2011, 18:45

Відповідачами в американському суді разом із бізнесменом Дмитром Фірташем може стати керівна еліта України.

Про це в інтерв’ю газеті "Експрес" заявив захисник Юлії Тимошенко, депутат Сергій Власенко, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

Так він, зокрема, прокоментував перспективи розгляду судового позову Тимошенко до Фірташа та підконтрольної йому компанії "РосУкрЕнерго", який нещодавно був прийнятий до розгляду в суді Нью-Йорка, США.

Власенко нагадав, що в своєму позові Тимошенко вимагає відшкодування 10 мільярдів доларів збитків, заподіяних державі Україна та всім її громадянам корупційними діями Фірташа та його оточення, якому чинна влада, на переконання Тимошенко, незаконно передала 12 мільярдів кубометрів державного газу.

При цьому Власенко зазначив, що Фірташ має економічні зв’язки із США, тому його справа підпадає під юрисдикцію цієї країни.

"У матеріалах справи є докази, які пов’язують Фірташа із США. Це докази його економічних зв’язків з цією країною", - зазначає захисник.

"У нього не може бути доказів фізичних зв’язків з США, оскільки Фірташ нев’їзний на територію країни. І дехто пов’язує це із тим, що Фірташ - бізнес-партнер Семена Могилевича, котрий давно є в п’ятірці осіб, яких розшукує Федеральне Бюро Розслідувань США", - пояснив Власенко.

Відповідаючи на запитання, чи може в результаті стати відповідачем по цій справі хтось із нинішньої влади, захисник Юлії Тимошенко сказав:

"Звичайно, я цього не виключаю. Принаймні українські ЗМІ достатньо аргументовано говорять про те, що бізнес-партнерами Фірташа є представники нинішньої влади, зокрема, згадують імена керівника адміністрації президента Сергія Льовочкіна, міністра палива та енергетики Юрія Бойка, голови СБУ Валерія Хорошковського й інших людей, які входять до керівної еліти країни".

При цьому Власенко уточнив, що навіть якщо Фірташ та інші можливі фігуранти процесу не з’являться на суд, то суд може винести рішення по так званому дефолту.

Тобто, якщо відповідача повідомили про суд, але він вирішує не з’являтися, суддя має право ухвалити рішення за його відсутності.

Також, додав Власенко, рішення американського суду поширюється на всі країни, де є власність відповідача.

"І навіть якщо будуть проблеми із виконанням рішення суду в Україні, його виконають інші держави в будь-якій країні світу. Зокрема, в Швейцарії, де розміщена штаб-квартира "РосУкрЕнерго", та в Австрії, де є активи, що належать Фірташу. Думаю, Австрія дуже швидко виконає рішення американського суду", - зауважив депутат.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування