Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники сумніваються, що Янукович зацікавлений у покаранні "катів"

Понеділок, 18 липня 2011, 08:28

Вінницька правозахисна група сумнівається, що комісія з попередження катувань під егідою президента буде незалежною.

Про це йдеться в заяві Вінницької правозахисної групи у відповідь на повідомлення, що при президенті України буде створена громадська комісія з попередження катувань.

"Після скасування так званої "конституційної реформи 2004 року" президент України одноособово формує уряд, призначаючи та звільняючи з посад, зокрема, міністра внутрішніх справ, голову державної пенітенціарної служби, інших керівників органів центральної виконавчої влади, в структурі яких перебувають установи з найвищим ризиком застосування катувань", - зазначає ВПГ.

"Тому президент як політична фігура не зацікавлений у тому, аби ефективно викривати та розслідувати конкретні факти порушень прав людини з боку представників виконавчої влади, вертикаль якої формується самим президентом", - наголошує група.

"Відтак ми маємо серйозні сумніви, що діючий під егідою президента орган з попередження катувань буде відповідати вимогам щодо незалежності", - сказано в заяві.

За даними Вінницької правозахисної групи, положення про комісію не передбачає реагування на індивідуальні скарги щодо застосування катувань та проведення незалежних розслідувань конкретних скарг на заборонені форми поводження з людьми.

"Якщо це відповідає дійсності, тоді Комісія являтиме собою лише бутафорію – неефективний механізм нібито моніторингу, а, насправді – окозамилювання", - сказано в заяві.

Правозахисники додають, що "у чинних правових реаліях забезпечення безперешкодного доступу до затриманих" потребуватиме внесення змін до законодавства, а члени комісії не зможуть охопити візитами навіть більшості місць із високим ризиком застосування катувань.

ВПГ також вказує на відсутність окремого фінансування Комісії з держбюджету. "Її повна організаційно-фінансова залежність від Адміністрації президента буде підставою для небезпідставних закидів у відсутності незалежності", - наголошують правозахисники.

"Не заперечуючи в цілому проти можливості утворення при президентові будь-яких дорадчих чи дослідницьких органів…, ми закликаємо главу держави зважено та мудро підходити до імплементації міжнародних зобов‘язань України в галузі прав людини", - зазначає ВПГ.

Група сподівається, що Віктор Янукович "не буде повторювати ганебних та безглуздих вчинків" екс-президента Віктора Ющенка, який намагався створити інститут "президентського омбудсмана".

Вінницька правозахисна група закликає до пришвидшення розробки концепції функціонування національних механізмів з попередження катувань, і готова сприяти цьому.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: