Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україну знову приїде Кирило

Вівторок, 19 липня 2011, 14:03

26 липня до Києва прибуде Московський патріарх Кирило, його візит приурочений до чергової річниці Хрещення Русі.

Як пише "Сегодня", патріарх Кирило буде в Києві до 28 липня.

Очікується, що 27 липня він проведе богослужіння на Володимирській гірці, а 28-го - літургію в Києво-Печерській лаврі.

Крім нього в Київ приїде грузинський патріарх Ілія II.

Видання зазначає, що візиту Кирила в автономній Українській православній церкві чекають особливо, бо 8 липня собор УПЦ фактично позначив розкол у церкві на прихильників збереження статус-кво і прихильників виходу з підпорядкування Московському патріархату.

Боротьба навколо змін у статуті УПЦ, які посилюю її незалежність від РПЦ, призвела до того, що архієрейський собор вирішив відкласти вирішення питання, створивши комісію на чолі з Донецьким митрополитом Іларіоном.

Однак на помісному соборі, який відбувся потім, "автокефальна" фракція (її лідером називають секретаря київського митрополита Олександра Драбинка) знову порушила це питання, що ледь не призвело до скандалу.

Щоб уникнути відкритого конфлікту, було прийняте половинчасте рішення: статут УПЦ затверджений без змін, внесених в останні 4 роки, але одночасно затверджені всі рішення Синоду, у тому числі й про всі зміни статуту останніх років. Тобто одним рішенням собору зміни статуту затверджені, а іншим - ні.

Зміни ці передбачають, що розширюється Синод із 5 до 10 членів, а також в УПЦ вводиться посада місцедоглядача на випадок смерті чи неможливості виконувати обов’язки митрополитом Київським Володимиром.

Крім того, вводиться церковна служба українською замість церковнослов’янської, а також віруючі й священики УПЦ втрачають можливості звертатися з апеляцією у вищі суди УПЦ, пояснює газета.

Ці рішення викликали невдоволення в низці єпархій, особливо в одеській і донецькій. Позиції автокефалістів сильні лише в декількох регіонах, а також в оточенні митрополита Володимира. Більша частина єпархій УПЦ їх не підтримує, зазначає газета.

Глава РПЦ наділений правом схвалити чи не схвалити зміни статуту, серед яких, до речі, і скасування необхідності схвалювати статут УПЦ Московським патріархом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...