Власенко назвав Кіреєва хлопчиком, який усе переплутав

Середа, 20 липня 2011, 12:29

У своїх обвинуваченнях судді Родіона Кіреєва в ангажованості команда Юлії Тимошенко опирається не на факти, а на поведінку самого судді.

Так, екс-захисник Тимошенко Сергій Власенко заявив в інтерв'ю "Комерсанту-Україна": "У цьому випадку йдеться не про обвинувачення, а про припущення, здогади й умовиводи, права на які мене ніхто не може позбавити".

"По-вашому "факт" – це упіймати Кіреєва на вході в адміністрацію президента? Це дурість, він туди не ходить. Прослухати його телефонні розмови? Це порушення закону. Я кажу про інше. Сама поведінка цієї людини свідчить про те, що він явно ангажований, а це неприпустимо в його статусі", - пояснив депутат.

"У нас у кримінальному процесі може бути одна ангажована особа – та, яку незаконно обвинувачують у скоєнні злочину, а всі інші мають бути безсторонні й шукати істину", - підкреслив Власенко.

На уточнююче запитання, чи робить він висновки про підконтрольність Кіреєва Адміністрації президента не на підставі фактів, а на підставі його поведінки, Власенко відповів: "Я роблю такі висновки на підставі свого досвіду роботи в судах".

"Суддя дає захисникам 3 дні на вивчення 15 томів матеріалів кримінальної справи, при цьому сам суддя бере 7 днів на виготовлення однієї постанови; прокурор читає обвинувачувальний висновок на 70 сторінках протягом 4 годин, а до цього знову ж таки захисникам дають 3 дні на 15 томів", - зазначив екс-захисник.

"У мене питання – у судді Кіреєва що, немає інших справ у провадженні? Чому інші судді ведуть 15-20 кримінальних справ на місяць, а суддя Кіреєв – одну? Згідно з антикорупційним законом, який підписав президент, це називається "корупційна перевага", - сказав Власенко.

За його словами, він використовує непрямі докази, бо "у нас інших не може бути за законом".

"Я не маю права стежити за суддею, проводити власне розслідування, втручатися в його приватне життя, незаконно прослуховувати його переговори й не буду цього робити. Закон мовить одне: якщо суддя небезсторонній, він не має права бути суддею в цьому процесі. Мені здається, що докази небезсторонності Родіона Кіреєва очевидні", - сказав Власенко.

За його словами, "цього хлопчика (суддю Кіреєва) не цікавить істина у справі, його цікавить одне: щоб Тимошенко перед ним встала".

"Уже це в будь-якій нормальній європейській цивілізованій країні є свідченням ангажованості судді", - заявив Власенко.

Він додав, що адвокат не зобов'язаний сидіти й називати суддю "ваша честь", як того вимагав Кіреєв: "Немає такої норми в КПК – така норма є в Цивільно-процесуальному кодексі й застосовується в рамках цивільного процесу. Хлопчик переплутав!"

"Те ж саме стосується вставання (перед судом). За КПК вставати обов'язково, коли ви звертаєтеся до суду, даєте пояснення й робите заяви. Тимошенко не зверталася до суду – вона відповідала на його питання".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування