Брат Ющенка не привласнював "Український дім", хоча мріяв

Понеділок, 25 липня 2011, 10:15

Екс-директор "Українського дому" Наталя Заболотна спростовує, що брат екс-президента Петро Ющенко взяв будівлю "Українського дому" в оренду на 49 років.

"Заява, яку зробив народний депутат (Олександр Омельченко, колишній мер Києва), не відповідає дійсності", - заявила вона газеті "Сегодня".

Сам Омельченко повторив газеті твердження, що будівля Національного центру "Український дім" у центрі столиці передана Петру Ющенку в оренду на 49 років.

"Я дивуюся, що про це ніхто не знає. Це було десь 2 роки тому, а може, й 3. Вони "Український дім" зробили дочірнім підприємством ВДНГ (Національний комплекс "Експоцентр України"). ВДНГ підпорядковується Держуправлінню справами президента. І через ВДНГ уклали договір про оренду", - заявив депутат.

"Тоді ж Петро розмістив у "Українському домі" свою портретну галерею, яку зареєстрував як юридичну фірму. Це те ж саме, як із "Лікарнею майбутнього", гроші виділили, а тепер ні грошей, ні лікарні", - сказав Омельченко.

Джерела видання в "Українському домі" говорять, що подібна ідея справді обговорювалася декілька років тому, але йшлося лише про приміщення на 1-му поверсі, де розташовувалася галерея Петра Ющенка. У підсумку передача так і не відбулася.

Заперечують факт передачі приміщення "Українського дому" в оренду і в колі Петра Ющенка.

"Це якась маячня. Самі подумайте, як могли віддати в приватні руки будівлю, яка перебуває в підпорядкуванні ДУСі", - стверджує помічник Петра Ющенка Олександр Полішук.

Ще один помічник Петра Ющенка, Тетяна Слободян, каже, що вони справді мріяли про "Український дім": " Якби нам віддали в оренду всю будівлю "Українського дому", наша галерея давно б уже туди переїхала, ми вже багато років мріємо про це".

26 липня 2008 року громадська організація "За помісну Україну" на чолі з Петром Ющенком відкрила в "Українському домі" портретну експозицію "Українці у світі".

Через 2 роки Віктор Ющенко, буквально в останні дні свого президентства, присвоїв галереї статус національної. Але, як зазначено на сайті галереї, 2 липня 2010 року її насильно виселили з "Українського дому".

Петро Ющенко ініціював парламентські слухання, де просив про державну підтримку свого проекту, але резолюції слухань досі немає.

Зараз галерея нардепа розміщується в університеті імені Драгоманова. А до кінця серпня, як сказали в оргкомітеті проекту "Українці у світі", переїде в КПІ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News