"Нафтогаз" готується до дефіциту, тарифи збираються ще підвищувати

Середа, 27 липня 2011, 10:09

Підвищення вартості газу в IV кварталі призведе до збільшення дефіциту бюджету НАК "Нафтогаз України" на 12,9 млрд грн.

Про це повідомили "Комерсанту-Україна" джерела в "Нафтогазі" й Міненерго.

У травні в "Нафтогазі" повідомляли, що різниця в тарифах, яку необхідно компенсувати, може досягти 16 млрд грн. При цьому ні в міністерстві, ні в самій компанії не знають, яким чином вона буде компенсуватися.

"Нас уже попередили, що в держбюджеті додаткових грошей на це відшкодування немає", - заявив співрозмовник у "Нафтогазі".

Такий значний дефіцит коштів став для "Нафтогазу" несподіваним.

Співрозмовник газети в Міненерго зазначає, що існують два можливих виходи: досягнення домовленостей із Росією про зниження ціни для України або підвищення комунальних тарифів для населення.

Наступний раунд переговорів із "Газпромом" про зниження цін на газ пройде до кінця цього тижня.

Заступник начальника департаменту нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін каже: "Головне питання, на яке нам не можуть відповісти в Росії, - чому ціна газу для України зараз вища, ніж на спотовому ринку країн Євросоюзу".

Втім, за словами джерела видання, ознайомленого з ходом переговорів, розраховувати на те, що ціна буде знижена, вкрай складно.

"У російській монополії заявили, що якби газ у тій же Польщі коштував дешевше, ніж імпортований Україною, то це зробило б неможливим експорт українського газу в цю країну", - сказав співрозмовник газети.

Тим часом у Нацкомісії регулювання електроенергетики вже готуються до підвищення тарифів. У її прес-службі заявили, що з урахуванням дефіциту бюджету "Нафтогазу" необхідно підвищити комунальні тарифи в 2,5 рази.

Джерело в комісії повідомило, що всі необхідні для цього документи вже підготовлені, і для їх затвердження необхідна лише політична воля керівництва країни.

Крім того, фактично вирішеним є питання про підвищення ціни газу для промисловості, повідомили в прес-службі комісії, - з $400 до $500 за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News