Карпачова каже, що на суді Тимошенко бути не зобов’язана

Четвер, 28 липня 2011, 18:52

Чинне законодавство не передбачає безпосередньої участі Уповноваженого з прав людини у судових процесах з кримінальних справ.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової, у відповідь на заяву представників Юлії Тимошенко про "самоусунення" омбудсмана від "газового" процесу.

У Карпачової заявили, що вона "здійснює системний моніторинг дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина, у тому числі у справах колишніх високопосадовців на різних етапах досудового та судового слідства".

"Від самого початку розгляду в Печерському райсуді Києва (справи Тимошенко) двоє представників Уповноваженого з прав людини за письмовим дорученням Ніни Карпачової під час судових засідань здійснюють професійний моніторинг дотримання конституційних прав та свобод людини", - зазначається в повідомленні.

"В ході відкритого провадження омбудсман 24 травня 2011 року за власною ініціативою обговорила з генпрокурором Віктором Пшонкою ситуацію з дотриманням прав і свобод Тимошенко", - уточнюють в прес-службі.

З огляду на колективне звернення народних депутатів щодо участі уповноваженого з прав людини у розгляді кримінальної справи колишнього прем'єра омбудсман зазначає, що діє у відповідності до Конституції та закону "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

Зокрема, стаття 13 цього закону чітко визначає: "омбудсман може звертатися до суду із заявою про захист прав і свобод людини та громадянина, які за станом здоров’я чи з інших поважних причин не можуть цього зробити самостійно".

Крім того, стаття 17 обумовлює: "уповноважений не розглядає тих звернень, які розглядаються судами".

"Загалом чинне законодавство не передбачає участі Уповноваженого з прав людини у судових процесах з кримінальних справ, і це має бути добре відомо високопрофесійним правникам, які захищають Юлію Тимошенко", - підкреслили в прес-службі.

Як відомо, депутат від БЮТ Сергій Власенко заявив, що уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова самоусунулася від процесу над Юлією Тимошенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування