Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міністр культури обіцяє не підривати Софію

П'ятниця, 29 липня 2011, 15:42

У міністерстві культури України мають намір ініціювати заборону на будівництво у буферних зонах об'єктів Всесвітньої спадщини, що увійшли в списки ЮНЕСКО.

Про це міністр культури України Михайло Кулиняк повідомив в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Думаю, вже незабаром Мінкульт вийде з ініціативою заборонити будь-яке будівництво в таких буферних зонах. Можна звинувачувати будь-яку владу, але ж у забудовників, приміром, на вулиці Олеся Гончара всі документи в порядку, і дозвіл, на жаль, давав не Мін культ", - зазначив він.

"Всі ці проблеми накопичувалися роками, і за один день їх не виправиш. Але виправляти треба. Зрештою, у нас же лише п'ять об'єктів в списках ЮНЕСКО - не так багато, щоб цю проблему не можна було вирішити", - підкреслив чиновник.

Міністр запевняє, що ставлення ЮНЕСКО до України покращилось, навівши в приклад той факт, що цього року в списках організації з'явилася Резиденція Буковинських і Далматинський митрополитів у Чернівцях.

За словами Кулиняка, найближчим часом планується розгляд питання про внесення до переліку Херсонеса і Бахчисарайського палацу.

"Ставлення до України в ЮНЕСКО значно покращилось: там бачать, що в державі настала стабільність, і вона, нарешті, зайнялася питаннями культури. Я розумію бажання ЗМІ перебільшити, щоб тема звучала", - повідомив міністр.

"Крім того, Кулиняк зазначив, що найближчим часом в рамках підготовки до святкування 1000-річчя Софії Київської буде вилучено газопровід, що проходить під собором - його знайшли під час підготовки до урочистостей.

Відповідне розпорядження, за словами чиновника, своїм підлеглим вже дав міністр ПЕК Юрій Бойко.

Що стосується будівництва на місці Десятинної церкви, міністр зазначив:

"Церкву, зображень якої в первозданному вигляді не збереглося, важко відновити. Тому, швидше за все, буде музеєфікація залишків фундаменту".

За словами чиновника, відновлення церкви, що стояла на місці Десятинної у минулому столітті, є недоцільним, оскільки цей храм не може відповідати оригінальному, побудованому князем Володимиром у Х столітті.

Що стосується будівництва другої частини меморіалу Голодомору, найближчим часом міністерство займатися цим не планує.

"Нам ще першу чергу треба привести до ладу - нещодавно під час зливи там зал затопило. Ось розберемося, тоді обговоримо необхідність другої черги", - зазначив Кулиняк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...