На Банковій кажуть, що журналістам не доведеться платити мільйони

П'ятниця, 29 липня 2011, 21:16

"Закон про врегулювання судового збору" не несе загрози для засобів масової інформації.

Про це заявили в прес-службі адміністрації президента у п'ятницю.

"Закон не несе загрози для засобів масової інформації, оскільки гарантії їх діяльності, встановлені Конституцією і спеціальним законодавством, зокрема нещодавно ухваленим законом "Про доступ до публічної інформації", ніяким чином не обмежуються", - зазначається в повідомленні. 

"Водночас, посилення незалежності судів - додаткова гарантія свободи слова в Україні", - уточнили в адміністрації. 

В свою чергу радник президента - керівник Головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов заявив, що "нема причинно-наслідкового зв’язку між зменшенням законом судового збору і тими побоюваннями журналістів, що це може вплинути на прийняття судами рішення щодо можливого відшкодування ЗМІ моральної шкоди".

"Даний закон не змінює процедуру доказування розміру моральної шкоди. Тому ми прогнозуємо, що кількість позовів про відшкодування моральної шкоди до журналістів не збільшиться, оскільки мова йде про різні предмети законодавчого регулювання", - зазначив Портнов.

Як відомо, президент Віктор Янукович підписав закон "Про судовий збір", який може сильно вдарити по журналістах.

Ухвалений закон встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 гривень збору особа може висувати мільйонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування