З новим КПК саджати в СІЗО будуть лише зрідка

Неділя, 14 серпня 2011, 13:17

Згідно з положеннями проекту нового Кримінально-процесуального кодексу, тримання під вартою визначається як винятковий запобіжний захід.

Про це у своїй статті для ZN.UA пише доктор юридичних наук, екс-міністр юстиції Микола Оніщук.

"Тримання під вартою визначається як винятковий запобіжний захід. Більше того, проектом визначаються випадки, коли застосування такого заходу категорично забороняється", - зазначив він.

За словами Оніщука, "це гарантуватиме захист прав та свобод осіб, стосовно яких розпочато кримінальне провадження, зменшить кількість тих, хто утримується під вартою під час досудового і судового слідства".

Також, за словами екс-міністра, новим проектом обмежено строк тримання під вартою: шість місяців для злочинів невеликої або середньої тяжкості і дванадцять місяців — для тяжких і особливо тяжких злочинів.

Крім того, буде встановлено судовий контроль за дотриманням прав осіб, які перебувають або перебували під вартою в особі слідчого судді.

Як повідомлялося, проект нового КПК України планується внести не розгляд до Верховної Ради цього року. Зараз проект готують до передачі на експертизу Європейській комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News