Екс-чиновник Ющенка: нас все одно ткнуть мордою у газовий контракт

Понеділок, 15 серпня 2011, 14:39

Екс-заступник голови секретаріату президента Ющенка Олександр Шлапак вважає, що борг РосУкрЕнерго "не має відношення" до газової кризи 2009 року.

Про це він сказав під час дачі свідчень у Печерському райсуді в понеділок.

За його словами, співпраця між Газпромом та РосУкрЕнерго має залишатися за межами газових контрактів, а РосУкрЕнерго не має бути "в якості третьої сторони в цій судовій тяганині".

"Ніякого відношення до виникнення кризи ця історія не має", - сказав він.

Водночас він сказав, що йому не відомо про категоричну умову Газпрому щодо погашення Україною боргу РУЕ на суму 1,7 млрд. доларів.

Під час дачі свідчень Шлапака виникла суперечка між ним та Тимошенко.

Екс-прем'єр наполягала на важливості перегляду діючих контрактів, посилаючись на свій спільний з прем'єром Росії Влодимиром Путіним меморандум стосовно поступового переходу на ринкові ціни на газ.

На це Шлапак сказав, що "жорсткі умови діючого контракту" заважають передомовитися урядам, які були послідовниками Тимошенко.

"Але ж заборони передомовлятися немає. Просто Азаров з Януковичем не вміють домовлятися. От ми б домовилися", - сказала Тимошенко.

У свою чергу Шлапак спрогнозував, що Росія може спонукати Україну виконувати умови контракту за допомогою рішення Стокгольмського арбітражу, і "вся Європа стане на бік Росії", бажаючи уникнути нової газової кризи.

"Буде колосальний скандал, нас все одно ткнуть мордою в цей контракт", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування