Баррозу сказав, над чим Україні ще працювати і працювати

Субота, 20 серпня 2011, 13:00

Україні потрібно працювати над утвердженням демократії, верховенства права, незалежності судової системи, свободи ЗМІ та боротьбою з корупцією.

Про це пише голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна".

За словами Баррозу, за роки незалежності Україні вдалося досягти дуже багато, але з іншого боку, Україна тільки почала реалізовувати свій потенціал, "і на цьому шляху її ще чекає велика, важка робота".

Зокрема, зазначає єврокомісар, уваги вимагають такі напрямки, як верховенство права, боротьба з корупцією, незалежність судової системи та свобода ЗМІ.

"Саме ці цінності лежать в основі довгострокових відносин, які ЄС хотів би встановити з Україною, і вони ж є стовпами, на яких ґрунтується зріла демократія і процвітаюча економіка", - пише він.

У цьому контексті він нагадав про необхідність "вільних, справедливих і прозорих судових процесів, які б розвіяли сумніви у вибірковості правосуддя в Україні".

Однак, звертає увагу Баррозу, цей загальний порядок денний не буде ефективним, якщо він не знайде підтримки серед більшості простих українців.

"Саме тому я постійно наполягаю на необхідності спільної роботи лідерів партій всього політичного спектру", - підкреслив він.

На думку Баррозу, "політична атмосфера, де існує дуже велика полярність думок, не сприяє розробці і прийняттю реформ, які пройшли випробування часом, особливо в таких сферах, як конституція, виборча система і судоустрій, де так важлива тверда підтримка суспільства".

Він підкреслює, що "як і раніше буде використовувати весь свій вплив, щоб спробувати переконати українське керівництво в тому, що йому необхідно сконцентруватися на майбутньому, а не постійно озиратися в минуле".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування