Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-посол США: Якщо згортання демократії триватиме, Януковичу буде важко

Вівторок, 23 серпня 2011, 13:46

У США бояться, що Україна відступає від демократичних досягнень попередніх років.

Про це сказав у розмові з Радіо "Свобода" Стівен Пайфер, який був послом США в Україні з 1997 до 2000 року.

"20 років української незалежності дали мішаний результат", - констатував він.

"4-5 років тому в Україні панувала складна демократія, це були наслідки Помаранчевої революції. Існувало розуміння демократії, і це розуміння перетворювалося на державні інституції. Сьогодні існують побоювання, що Україна відступає від цих демократичних досягнень, і з точки зору західних аналітиків – це дуже розчаровує", - сказав екс-посол.

Пайфер визнав, що Україна має позитивні досягнення за 20 років суверенності, і одним із них назвав національну ідентичність.

Водночас, він зазначив: "Для України останніх 20 років були викликом: зберігати стабільні відносини з Росією та поширювати й поглиблювати свої відносини з Заходом".

"Є певний поступ у цих питаннях, однак тут я повертаюсь до своїх побоювань щодо згортання демократії в Україні останнім часом", - наголосив екс-посол.
 
"Я думаю, що Янукович прагне кращих відносин з Заходом та ближчих взаємин з ЄС… Однак якщо в Україні згортання демократії буде продовжуватися, Януковичу буде дуже важко розбудовувати та поглиблювати українські відносини з Європою та США", - наголосив він.

За словами Пайфера, "Партія Регіонів та Віктор Янукович скористалися з вільних, демократичних виборів - і важко зрозуміти, чому вони від цього тепер відходять і намагаються зменшити демократичний простір в Україні".

"Може, вони не довіряють демократії. Якщо ви справді вірите в себе і в свою програму та політику, вам немає чого боятися демократичних виборів. Тому я думаю, що, може, вони не довіряють демократії", - додав він.

Екс-посол також упевнений, що Янукович "уже платить за свої кроки".

Так, говорячи про те, що потрібно, щоб Януковича запросили до Вашингтона, або щоб президент США Барак Обама відвідав Київ, Пайфер відповів:

"По-перше, щось конкретне... А по-друге, і це ще важливіше, треба коригувати те, що відбувається у внутрішній політиці України, бо за теперішніх українських реалій, я не бачу, чому хтось хотів би запрошувати Януковича до Америки".

Дипломат нагадав, що Обама готується до передвиборчої кампанії і його час обмежений.

"Якщо Обама запросить Януковича до Вашингтона, його розкритикують в Конгресі та в пресі. На фоні того, що відбувається в Україні, я аж ніяк не бачу ані візиту Януковича до Вашингтона, ані візиту Обами до Києва", - додав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування